A macskák és a kartondoboz titka

2018. július 17. 06:10 | behir

Aki macskát tart, az jól tudja, hogy a házi kedvence milyen szívesen fészkeli be magát különféle kartondobozokba, de akár egy méretes jénai tálba, táskába, vagy egy üres szemetesvödörbe is. De vajon miért? Az Origo csapat utána járt a macskák e különleges szokásának.

 

 

A kartondoboz delejes vonzása

A macskák nagyon szeretnek beletelepedni kartondobozokba, üres bőröndbe, mosdókagylóba, szemetesvödörbe, szekrénybe, vagy akár egy széles nyakú vázába is. Gyakran előfordul, hogy a gazdi az állatkereskedésben vásárol vagy készít valami általa kényelmesnek ítélt alkalmatosságot, hogy macskája kedvébe járjon,de az mégis inkább egy kartondobozba fészkeli be magát.

 

FORRÁS: ORIGO

 

Nicolas Dodman a Tufts University állatorvos-professzora a The Conversation című ausztrál, illetve a Livescience amerikai tudományos magazinokban megjelent cikke szerint tény,hogy a macskák szeretik benyomni magukat kis területre, ahol az állat biztonságban érzi magát.

Széles nyílt terepen ki tehetjük őket zajnak és lehetséges veszélyeknek, ezért jobban szeretik meghúzni magukat olyan kisebb, jól körülhatárolt területeken, mint amilyen egy kartondoboz is.

 

A boldog kölyökkor emlékét idézi fel a kartondoboz

Általános megfigyelés, hogy a kiscicák összebújnak az anyjukkal és kis társaikkal. A tudósok úgy vélik, hogy a felnőtt állatoknak is ezt a meleg, megnyugtató érzést idézi fel az úgynevezett „pólyázó viselkedés",mely endorfint - egy örömöt okozó, morfinszerű anyagot - szabadít fel a szervezetükben, amely csökkenti a stresszt. A vemhes nősténymacska ellés előtt fészket készít, önálló kis entitást épít magának, ahol világra hozza kiscicáit, így gondoskodva védett területről a kicsiknek.

 

FORRÁS: THE CONSERVATION

 

A kis helyekre való befészkelés a macskák viselkedési repertoárjának szerves részét alkotja,mivel a kölyökkor emlékei alapján ez különösen megnyugtató és kellemes érzést jelent. Ez alól kivételt képez azonban a macskahordozó és az autó is, - mindkettő az állatorvoshoz látogatás eszköze -, ezért ezeknek többnyire negatív hangulati velejárói vannak a macskáknak.

 

Olyan erős a vonzalom, hogy még a virtuális dobozoknak sem tudnak ellenállni

Igen érdekes megfigyelés, hogy a cicák a „virtuális doboznak" sem tudnak ellenállni. Például ha a doboz olyan lapos, hogy nem biztosít kellő kényelemérzetet vagy nincs is fala, akkor is megfelelő helynek bizonyul a macskáknak csakúgy,mint amikor ragasztószalaggal négyzet formát ragasztunk a padlóra, mert abba is örömmel „beletelepednek".A látszólagos doboz persze nem olyan jó mint az igazi, de jobb híján megteszi, mert az állatban egy olyan valódi doboz képzetét váltja ki, amibe befészkelhetné magát.

 

FORRÁS: THE CONSERVATION

 

Jobb híján tehát ez a virtuális doboz is nyújthat némi biztonságérzetet és pszichoszomatikus kényelemérzetet. A macskáknak szükségük van dobozokra, vagy más ehhez hasonló búvóhelyet biztosító tárgyra a lakáson belül is, mivel ezek  gazdagítják számukra a környezetet.

Még jobb, ha a rejtekhely magasan van, jóval a padlószint felett. A magaslati pozíció nagyobb biztonságérzetet nyújt neki, és így „madártávlatból" szemlélheti a környezetét, jól áttekintve azt.

 

Forrás: Szabó Rita

 

Holland kutatók is tanulmányozták ezt a jelenséget azt vizsgálva, hogy a doboz vajon csökkenti-e a macskák stressz-szintjét a menhelyen vagy az állatpanzióban elhelyezett cicáknál. Az ezzel kapcsolatos tanulmányukat 2014-ben publikálták az Applied Animal Behaviour Science tudományos magazinban.

A holland kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azok a macskák, amelyeknek volt doboza,gyorsabban hozzászoktak az új környezethez, és kevésbé voltak stresszesek azokhoz a társaikhoz képest, akik kénytelenek voltak mellőzni az e fajta mesterséges búvóhelyet.

 

Az erős stressz legyengíti kedvenceink immunrendszerét

Amikor a macska jól megszokott környezetéből állatpanzióba vagy esetleg menhelyre, illetve más új környezetbe kerül, az komoly stresszt okoz az állatnak. Stressz hatására megemelkedik a mellékvesekéreg által termelt hormon, a kortizol szintje, és ez immunhiányos állapotot hoz lére. A meggyengült immunrendszer miatt a macskák fogékonyabbak lesznek a komolyabb fertőző és egyéb betegségekre is.

 

FORRÁS: ORIGO

 

C. M. Vinke, L. M. Godin és W. J. R. van der Leij az Utrechti Egyetem Állatorvos-tudományi Karának kutatói egy menhelyként is működő állatpanzióba újonnan érkezett 19 macskát két véletlenszerűen kiválasztott csoportra osztották.

A macskák közül 10 kapott dobozt, 9 pedig nem. A tudósok 14 napon át figyelték a cicák viselkedését az úgynevezett Kessler and Turner Cat-Stress-Score (CSS) módszerrel.

 

Forrás: Szabó Rita

 

Ezt a stresszt mérő módszert a Universities Federation for Animal Welfare két szaktudósa, Kessler és Turner dolgozták ki. (Az intézmény egy, az állatok jólétét szolgáló nemzetközi tudományos szervezet.)

 

 

Kartondobozokkal a stressz ellen

A tanulmány jelentős különbséget mutatott a két kísérleti csoport egyedei között a 3.-ik és a 4.-ik napon: a „dobozos" cicáknak jóval alacsonyabb volt a stressz-szintjük, és csak minimális viselkedésbeli változásokat mutattak, míg a doboznélküli csoport tagjainak viselkedésében nagy eltérések mutatkoztak.

A „dobozos" cicák gyorsabban hozzászoktak az új környezethez, mint a doboznélküliek, és kevésbé voltak stresszesek a kartondobozuknak köszönhetően, mivel kezdettől fogva volt egy rejtekhelyük, menedékük, ahová kényelmesen befészkelhették magukat.

 

FORRÁS: THE CONSERVATION

 

Noha a 14. napon mindkét csoport CSS szintje már egyenlő volt, ám a dobozt kapott macskák már a 3. nap körül elérték ezt az eredményt. A tanulmány azt mutatja, hogy a dobozzal ellátott macskák sokkal gyorsabban képesek regenerálódni az új környezetben a doboznélküli fajtársaikhoz viszonyítva.

Általános tapasztalat, hogy az állatoknak a menhelyre vagy idegen környezetbe kerülés első hetében a legnagyobb a stresszfaktor, ezért nagyon fontos, hogy már a kritikus első héten lecsökkentsük ezt, amihez a kartondoboz egészen kitűnő és fontos eszköznek bizonyulhat.

Ennek segítségével a kedvencünk sokkal könnyebben megbirkózik a környezetváltozás miatt szükségszerűen fellépő stresszel. További kutatás szükséges, hogy megtudjuk a doboz hosszú távú hatását a macskák viselkedésére, valamint feltárjuk a korrelációt a fertőző betegségek gyakorisága és a doboz használata, vagy éppen hiánya között.

 

Forrás: Origo.hu 

További programok »

Világ

Tragédia: helikopter-balesetben elhunyt a legendás Kobe Bryant

Helikopter-balesetben életét vesztette vasárnap Kobe Bryant kétszeres olimpiai bajnok, visszavonult amerikai profi kosárlabdázó, a sportág legendás alakja. A szomorú hírt elsőként a TMZ bulvárlap jelentette, de nem sokkal később valamennyi tévéállomás és online lap beszámolt arról, amint megerősítette a balesetet Los Angeles megye seriffje.
2020. január 27. 09:25
FEL