A levegőből több mikroműanyagot eszünk meg, mint amennyi az ételben van

2019. április 8. 18:16 | behir

A Heriot-Watt Egyetem kutatói szerint a műanyagszemcsék, amelyek egyebek között a bútorszövetekből és szintetikus textíliákból származnak, a házi porral keveredve hullanak az ételekre – hivatkozik a Phys.org hírportál cikkére a cookta.hu hazai portál.

A kutatók porfogó ragasztócsíkokat tartalmazó Petri-csészéket tettek az asztalokon lévő lapostányérok mellé a főétkezések alkalmával három háztartásban. Egy húszperces étkezés során akár 14 műanyagszemcse is összegyűlt a Petri-csészékben, ami azt jelenti, hogy egy átlagos lapostányérra körülbelül 114 műanyagszemcse hullik rá ennyi idő alatt.

A Heriot-Watt Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy egy átlagember évente akár 68 415 potenciálisan veszélyes műanyagrészecskét is lenyelhet csupán a főétkezések alkalmával.

A kutatók érdekességképpen összevetették az éti kagylókban és az otthon elkészített ételekben előforduló mikroműanyag-szemcsék mennyiségét. Az eredményeik kevesebb mint két mikroműanyag-szemcsét mutattak kagylónként, amelyek elfogyasztásával tehát évente nagyjából 100, míg az ételekre hulló házi por révén 13 731-68 415 mikroműanyag-szemcse kerülhet egy átlagember szervezetébe.

 

Forrás: cookta.hu

További programok »

Világ

Édes semmittevés olasz módra

Olaszországban mindent látni kell, de minden turistának érdemes elszakadnia a több ezer éves városok fő terei nyújtotta látványtól és néhány utcával távolabb sétálni. Az eldugott kis kávézókban pedig pillanatok alatt átjárja az embert az igazi olasz életérzés, csak figyelni kell a körülöttünk zajló életet. Ez az Édes semmittevés az olasz életérzés titka.
2019. szeptember 21. 14:07
FEL