A légszennyezés olyan káros lehet, mint napi egy doboz cigaretta

2019. augusztus 16. 08:50 | behir

A Washingtoni Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan hat a tüdő egészségére a négy legfőbb légyszennyező anyag.

A kutatásban 7071 fő vett részt az Egyesült Államok hat nagyobb városából, életkoruk 45 és 84 év között volt. Az alanyokat átlagban tíz éven keresztül folyamatosan vizsgálták, illetve mérték a levegő finom részecske tartalmát, a nitrogén-oxidot és az ózonszintet a lakóhelyükön. A tüdő állapotát CT-vizsgálattal ellenőrizték, és feljegyezték annak romlását és az esetleges tüdőtágulat kialakulásának folyamatát – olvasható a Sky News hírei közt.
A tanulmány szerint a hosszú távú kitettség a légszennyező anyagoknak megnövelte a tüdőtágulat kialakulásának esélyét, és a talaj menti ózon is nagyban hozzájárult a tüdő egészségének romlásához.

Míg a légköri ózon alapvető eleme a fennmaradásunknak, a talaj menti ózon veszélyt jelent az egészségre. Az autók által kibocsátott kipufogógáz és az illékony szerves vegyületek kölcsönhatásba lépnek és ózont hoznak létre, amely a talaj közelében rendkívül káros. A probléma különösen nyáron jelentős, amikor a magas hőmérséklet miatt az ózon megreked a talaj közelében.

Miközben a légszennyezés a környezet megóvásáért tett erőfeszítéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat, a talaj menti ózon mennyisége növekszik.

Az olyan területeken, ahol nagyobb arányban megtalálható, egészségre káros hatása olyan mértékű, mintha egy ember naponta elszívna egy doboz cigarettát éveken keresztül.

A tanulmány vezető írója, Joel Kaufman szerint meglepő az eredmény, hogy a légszennyezésnek és az ózonnak ekkora hatása van a tüdőtágulat kialakulásában, amely fő kiváltó okának eddig a dohányzást tartották.

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

FEL