A Közgések nagy része már szívesen fizetne bankkártyával a sulibüfében

2020. január 9. 15:28 | Such Tamás

A tavalyi tanév óta működik hazánkban a Készpénzmentes Iskola Program, amelynek célja az adminisztráció csökkentése, a pénzügyi ismeretterjesztés és a szemléletformálás. Az első fázisban banki terminálokat telepítettek az iskolai büfékbe. Ezzel kapcsolatban két csabai intézménybe látogattunk el.

Úgy gondolom, hogy az alsós gyerekek a kártyás fizetésre még nem eléggé felkészültek, azzal viszont tisztában vagyok, hogy már jó néhány felsős rendelkezik bankkártyával – mondja Vida András, a Lencsési Általános Iskola intézményvezetője.

 

Vida András

Szalay Zéti, Kiss Martin Attila, Vida András és Fekete Orsi

 

Hozzáteszi, természetesen a tudatos pénzügyi gondolkodás kialakítása közös céljuk a szülőkkel, de hogy ez általánosan elterjedjen, és afféle kötelező jelleggel érvényesüljön, azt még kevésbé érzi életszerűnek.

Noha a világ ebbe az irányba halad – folytatja –, és nincs is ellene kifogásom… csak azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyerekek sokszor elveszítik a dolgaikat. Ráadásul egy bankkártya egészen más, mint egy sapka vagy egy kulacs esetében. Annak látnám inkább a realitását, hogy a tranzakció az okostelefonon keresztül történjen.

 

Paláncz György

Paláncz György

 

Paláncz György, a Közgé igazgatója szerint jó a kezdeményezés, ellenben a gazdasági része leginkább az üzemeltetőt terhelné, mivel a bank egy-egy tranzakciót követően bizonyos százalékot von le, ráadásul az iskolabüfékben nincs akkora forgalom, mint egy boltban.

November derekán behívták az összes üzemeltetőt a Szakképzési Centrumba – ezt már Szudár Béla, a Közgé büfése meséli –, akik egyhangúlag elhatárolódtak az ötlettől, ugyanis szerintük nincs rá kereslet, valamint plusz terhet már nem bírnak el. Amúgy jó dolog, de szerintem még évek kérdése, mire ez az embereknél realizálódik.

 

Szudár Béla

Szudár Béla a pult mögött

 

Azt követően – lévén elkezdődött a szünet – egy ad hoc közvélemény-kutatásba fogtam.

– Ha lesz a büfében terminál, fizetnétek-e bankkártyával?

– Nem.

– Miért?

– Mert még nincs bankkártyám.

– Ha minden igaz, nekem jövőre már lesz.

 

Ürmös Anna

Ürmös Anna egyelőre kp-ban fizet

 

– Neked van bankkártyád?

– Igen; és sok társamnak is – válaszolja Ürmös Anna 11/d-s, a Közgé DÖKK elnöke. – Alapvetően praktikus okokból kifolyólag lenne jó – fűzi hozzá –, mert a szünetekben nagyon sokan állunk sorba, és ha mindenki kártyával fizetne, biztos, hogy gyorsabban haladnánk.

 

További programok »

FEL