A kortárs színjátszás doyenjét köszöntötték 90. születésnapján

Rendhagyó Tereferén vehetett részt a színházkedvelő közönség február 23-án. A Művész Kávéházban most nem az idei évadban megszokott közéleti személyiségek egyikével, hanem a 90 éves Dariday Róbert színművésszel beszélgetett a Kállai-díjas Kadelka László. A különleges alkalmon a színház és az önkormányzat is köszöntötte a színművészt.

– Dariday Róbert sok éven át aktív tagja, formálója volt a békéscsabaiak közösségének. Összesen 45 szerepet játszott, 4 rendezése volt a Jókai színházban, de más területekre is sokszor hívta fel a művészet és kultúra kedvelők figyelmét – fogalmazott Békéscsaba polgármestere köszöntőjében. Szarvas Péter ezt követően átadta az önkormányzat ajándékát a 90 éves színművésznek, majd kezdetét vette a rendhagyó, ünnepi Terefere.

A Budapesten született Dariday Róbert 1955-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, majd 1962–1966 között az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. 1966-tól 1982-ig a Miskolci Nemzeti Színház művésze volt, majd 1982-től lett a Békés Megyei Jókai Színház színésze.

– A „kortárs színjátszás doyenje” 36 éve él Békéscsabán, éppen ezért a csabaiak nagyon sok mindent tudnak róla. Éppen ezért  ezúttal olyan témák kerülnek szóba, amelyek kevésbé közismertek. Nagy megtiszteltetés, hogy Dariday Róberttel beszélgethetek – emelte ki Kadelka László. A beszélgetéssorozat házigazdája hozzátette: nem kis dolog ezen a pályán ennyi évet megélni.

Dariday Róbert a tereferélés előtt elárulta: jónak tartja, hogy egy közvetlenebb beszélgetés kapcsán is találkozhat a közönséggel, mert sok emberben furcsa elképzelések vannak a színészekről. Elárulta például, hogy sok színésszel ellentétben fiatalabb korában még nem tudta, hogy ezt a mesterséget választja majd. A kerek születésnapját ünneplő színész hangsúlyozta: szeretné megköszönni azt a kedvességet, amelyet az elmúlt harminchat évben kapott a csabaiaktól.

A beszélgetés végén a Békéscsabai Jókai Színház társulata is köszöntötte a 90 éves Dariday Róbertet.

Megosztás:

Címke: , , , ,