A Körös-Maros Nemzeti Park magyar szürke marhái jól viselik a fagyos napokat

2017. január 27. 10:59 | Mikó Melinda

A magyar szürke marha nagyon ellenálló fajta, jól viseli a ridegtartást, ezért télen sem szükséges istállóban tartani.

A nemzeti park a késő őszig tartó legeltetési időszak után féltetős, nyitott karámokban telelteti az állatokat. A fajta erejét jól mutatja, hogy megfelelő minőségű szénát etetve velük még ezekben a hideg napokban is minimális a probléma az állatokkal és egymás után születnek a borjak - derül ki a Körös-Maros Nemzetipark Igazgatóság közleményéből.

Montág-pusztai telepen több mint háromszáz tehén van a karámokban, s eddig több mint kétszáz borjú született, de még koránt sincs vége az ellési időszaknak. A kemény hideg a tehenek és az újszülött borjak szervezetét egyaránt próbára teszi. Az ellés előtt álló és a kisborjas teheneket elkülönítik és folyamatos felügyelet alatt tartják. A fajta különleges életerejét mi sem mutatja jobban, mint életük első pillanatai: az anyaméhből a mínusz 10-15 fokba kipottyanó borjak néhány perc elteltével már lábra állnak és megteszik első lépéseiket, néhány nap elteltével pedig már vidáman szaladgálnak a fagyos almon.

A ridegtartással ezt a rendkívül szívósságot, ellenálló képességet igyekszenek fenntartani, hiszen ez a fajta egyik legnagyobb értéke.

FEL