A könyvek varázsa megmarad

A Békés Megyei Könyvtár 1952 óta szolgálja Békéscsaba lakosságát.

A Békés Megyei Könyvtár 1952 óta szolgálja Békéscsaba lakosságát. Több országos rendezvényhez csatlakozik évről évre, amely a várost is népszerűsíti. Ezt a munkát díjazta idén a közgyűlés, mikor az intézmény dolgozóinak ítélte oda a „Békéscsaba Kultúrájáért” kitüntetést, melyet Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója vehetett át.

Hogyan fogadták az elismerést az ott dolgozók?

Mind a harmincketten, együtt lepődtünk meg és örültünk, amikor megkaptuk ezt az elismerést, amit azóta a könyvtári pultban bárki megnézhet nálunk. Ezzel is arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy azok akik igazán megérdemlik ezt a díjat, ott ülnek az olvasók között.

A könyvtárból ma már nemcsak könyvet lehet kölcsönözni, hanem számos program közül válogathatnak az ide betérők.

1952 óta működik a könyvtár, első pillanattól kezdve fontos része volt az itteni életnek a programok szervezése. Mi ezt a hagyományt vittük tovább. Ugyanakkor akárcsak régen, most is figyelni kell arra, mi történik körülöttünk, mire van szükségük az itt lakóknak. Így azon kívül, hogy különböző országos programokhoz csatlakozunk, mint a Könyvtári Éjszaka, saját ötleteinket is igyekszünk megvalósítani. Ilyen a már rendszeresnek mondható autóbuszos kirándulásunk is, ahol nem csak a környék könyvtárait látogatjuk meg, de az ottani kastélyokat, kiállításokat is felfedezzük olvasóinkkal.

Tavaly is színes programokkal várta az olvasóit a könyvtár, melyek voltak ezek közül a legemlékezetesebbek?

Nehéz kiemelni ezek közül egyet is, hiszen mindegyik valamiért fontos volt a számunkra. Legutóbb Szelekovszki László szobraiból rendeztünk be kiállítást a Lencsési Tagkönyvtárba, de nagy büszkeséggel töltött el tavaly, mikor a gyerekkönytárunk megnyerte az ország legkreatívabb könyvtárosainak járó Vándorbagoly díjat.

Idei évben mire készül a könyvtár?

A többi települési könyvtárhoz hasonlóan ebben az évben mi is nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni az informatikai fejlesztésekre. Talán a legfontosabb dolgunk most, hogy ezt a rohamosan szaporodó adatbázist megmutassuk mindenkinek. 2017-től egy olyan könyvtári rendszer alakul, amiben országos szinten történik a gyűjtés, és aztán ezeket akár otthonról is el lehet majd érni.

Az elmúlt évtizedek alatt mennyit változtak az olvasók?

Azt lehet tapasztalni, hogy egyre kevesebb könyvet vásárolnak az emberek, valamint a komolyabb, drágább kiadások iránt még kisebb a kereslet. De nincsenek veszélyben sem a könyvkiadók, sem pedig a könyvtárak. Hiszen szükség van a papír alapú olvasmányokra és még sokáig fognak könyveket kölcsönözni. Ezzel együtt az elektronikus szolgáltatásokra is van igény, mert egyre kényelmesebbek vagyunk, de a könyvek varázsa sem fog eltűnni. Ha gyorsan kell információ, akkor elektronikus úton keressük, viszont ha ki szeretnénk kapcsolódni, elmélyülni, azt csak is egy könyvvel tudjuk megtenni. Szükségünk van arra, hogy a fantáziánkat használjuk, amiben a könyvek ma is nagy segítségünkre vannak.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , ,