A kommunista diktatúrák áldozatainak békéscsabai emlékhelyei

2021. február 25. 16:28 | Ugrai Gábor

Az Országgyűlés 2000-ben elfogadott határozata értelmében, hazánkban február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja, azaz ezen a napon emlékezünk meg azokról, akiket a kommunista hatalom bármilyen módon meghurcolt.

Békéscsabán az 1919-ben magalakult Magyar Tanácsköztársaság kommunista elnyomása szerencsére csak egy hónapig tartott (utána sem lett jobb őseinknek, hiszen a román megszállás következett), de az 1948-ban újra hatalomra jutó szélsőbaloldali diktatúra teljes erejével sújtott le őseinkre. Városunkban több olyan emlékhely található, melynél le tudjuk róni kegyeletünket, ezeket mutatjuk be a teljesség igénye nélkül.

A Szabadság tér 2. szám alatt volt megtalálható a kommunista diktatúra idején a rendőrség operatív osztálya, itt vallatták az áldozatokat. Szintén a Szabadság téren található a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékműve, mely a falak közé kényszerített embert ábrázolja.

A Munkácsy utca 4. szám alatti emléktábla az ÁVH egykori épületére hívja fel a figyelmet. A városháza árkádsorán található Molnár Sándor emléktáblája, azé a köröstarcsai parasztemberé, akit hamis vádak alapján végeztek ki 1950-ben a békéscsabai bíróság udvarán.

Csaba Gyula evangélikus lelkész emlékét az Evangélikus gimnázium falán található tábla örökíti meg, őt a kommunista hatalom kínozta és gyilkolta meg.

A békéscsabai köztemetőkben is találhatunk olyan sírokat, melyekben a kommunizmus áldozatai nyugszanak. A Berényi úti temetőben Mány Erzsébet, Farkas Mihály (kivégzésük helyszínén, a Kazinczy utcán emléktábla található), az 1956-ban Budapesten elesett Zsíros Mihály és Potocska János (a békéscsabai Harcicsapat hadnagya), míg a Szarvasi úti katolikus temetőben a november 4-én elesett Koszna János.

Az 1956-ban bevonuló szovjet hadsereg halálos sortüzének esett áldozatul a Szabadság tér 6. szám előtt Kovács János és a Szent István tér 5. szám előtt Haraszti Imre (az ő életét kioltó golyónyomok a mai napig megtalálhatóak az épület ajtórácsán és az ajtó mögötti lépcső kovácsoltvas díszítésén).

Az Andrássy Gyula Gimnázium (volt laktanya) fiúkollégiumának a falán látható Lukács Mátyás kárpátaljai magyar emléktáblája, akit a szovjet katonák vertek félholtra az épületben.

A kommunizmus embertelenségéről és áldozatairól az 56-os Emlékszobában lehet a legtöbbet megtudni, ahol a békéscsabai és megyei eseményeket, szereplőket állítja központba a kiállítás két létrehozója Fekete Pál és Vánsza Pál.

 

FEL