Hégelyné Győrfi Ilona programigazgató elmondta, hogy a versenykiírás megtörtént, a szokásoknak megfelelően mű- és természetes bélben töltött szárazkolbászokkal lehet nevezni. Húsüzemek, magánszemélyek, kolbászárusításra vagy saját fogyasztásra terméket készítők egyaránt jelentkezhetnek – tudatták hírportálunkkal szerdán a szervezők.
A kolbászokat személyesen október 2-4-ig, 10-18 óra között lehet leadni az alábbi címen: Csabai Rendezvénypajta, 5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1. Postai úton október 2-áig lehet küldeni ugyanerre a címre.
A minősítést a kolbászkészítés szabályai és a hagyományos házi szokások figyelembevételével, több körben, szakmai és társadalmi zsűri végzi.
A verseny díjai az Autós Nagykoalíció felajánlásával:
- 1. díj: 150 ezer forint készpénz + 150.ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére,
- 2. díj: 100 ezer forint készpénz + 150 ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére,
- 3. díj: 50 ezer forint készpénz + 150 ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére.
A nyerteseknek a díjakat a 26. Csabai Kolbászfesztivál ünnepélyes megnyitóján adják át október 19-én, a Mokry Sámuel sátor színpadán. Tavaly több mint 100 kolbászt pontozott a zsűri a Csabai Rendezvénypajtában. A zsűrizés sorszámozott minták alapján – tehát anonim módon – több lépcsőben zajlik idén is. A bírálók a külső megjelenésre (szín, forma), a metszéslapra, a termék állományára maximum 10-10, az ízre 20 pontot adhatnak.
A múlt évben a békéscsabai Such Zoltán András terméke bizonyult a legjobbnak, így jelenleg ő a kolbászkirály.