„A kereszténység oszlopa”

2016. május 29. 13:45 | Laczkó Viktória

Pénteken délelőtt a gyulai városháza dísztermében ünnepélyes keretek között nyitották meg hivatalosan azt a kétnapos szakértői fórumot, melynek középpontjában a 450 évvel ezelőtti ostrom és a közeljövőben megvalósítandó, több mint 20 milliárdos Szigeterőd-program áll.

„A kereszténység oszlopa” – Gyula 1566-ban elnevezésű tudományos konferencia kapcsán dr. Hóvári János úgy fogalmazott: az 1566-os esztendő sordöntő volt a magyar történelemben, a török elleni védekezés három fő vára, Szigetvár, Eger és Gyula közül kettő elesett. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense hozzátette: ez a hősi korszak erőteljesen hozzájárulhat a magyar nemzeti öntudat megértéséhez.

Mint kifejtette: Egerről Gárdonyi Géza megírta regényét és a Szigetváron történtek kapcsán is hősi eposz született, azonban Gyula nem épült be úgy a történelmi köztudatba, mint a kereszténység egyik legfőbb középkori bástyája, s ezen mindenképpen változtatni szükséges, ezt szolgálhatja ez a tudományos konferencia. Hangsúlyozta, a gyulai vár szerepének, feladatának, valamint a védők helytállásának ismerete nélkül értelmezhetetlenek a történtek.

A 450 évvel ezelőtti ostrom nem csupán a gyulaiaknak fontos ügy, hiszen a múlt kutatása kiemelt szerepet játszik a jövő alakításában – mondta el köszöntő beszédében dr. Görgényi Ernő. Gyula város polgármestere közölte, a vár a nemzeti emlékezet egyik kiemelten fontos színtere, számos olyan történelmi esemény helyszíne, melyek jelentős mértékben hatottak a magyar nemzet sorsának alakulására.

Aláhúzta, olyan épített örökségről, építészeti, történelmi emlékhelyről van szó, ami rendkívüli értékkel bír, ez az Alföld egyetlen épen maradt középkori védműve. A téglavár gazdasági jelentőségéről sem szabad megfeledkezni, az örökségturizmus kiemelt ágazatnak tekinthető – mondta, kiemelve: Gyula leginkább a várról, a kolbászról és természetesen a fürdőről ismert, így mindezekből következik, hogy a várkert rekonstrukciójának befejezése elsődleges kötelesség.

Május 28-án (szombaton) délelőtt 10 órai kezdettel nyilvános műhelybeszélgetést rendeztek, melynek a Gyulai Vár lovagterme adott otthont, ahol a rendkívüli érdeklődést kiváltó, több mint 20 milliárd forintból megvalósítandó Szigeterőd-program volt a legkiemeltebb téma. A neves szakemberek, ismert és elismert történészek részvételével tartandó eseményen a 2015. évben végzett régészeti, történeti, természettudományi kutatások eredményeiről, az építészeti előkészületekről és a megoldandó feladatokról esett szó.

A beszélgetés házigazdája, dr. Erdész Ádám elmondta: a műhelybeszélgetés a Szigeterőd projekt kapcsán tartandó rendezvénynek 16 szakértő résztvevője volt, köztük építészek, turisztikai szakemberek és a legnagyobb arányban történészek, régészek is. A várat, annak környékét, a várfürdőt és az Almásy-kastély területét is érintő program koncepciójának váza elkészült, ami tovább formálható, alakítható – tette hozzá. Azt is közölte, a múlt színtereit mai eszközökkel elevenítik majd meg, ami rendkívül izgalmas és nagyszabású vállalkozásnak ígérkezik.

FEL