A kávét, pozitív hatásai ellenére mértékkel kell fogyasztani

2024. október 9. 08:20 | Csiffáry Zsuzsanna

A reggel illata a frissen főzött kávé. Ezt a feketelevest pontosan ezért isszuk, hogy felfrissüljünk, kikerüljünk az álmosságból, felpörögjünk az edzésre vagy egy újabb munkafázisra. A cikkben kitérünk arra a mértékre, amit a kutató orvosok ajánlanak az egészségünk megőrzése érdekében.

Több mint 60-féle növényben van koffein. Ez a hatóanyag a növények számára védelmet biztosít a különböző paraziták ellen: lebénítja és megöli őket. Érdekesség, hogy a koffeint először 1819-ben izolálta egy német vegyész, Friedrich Ferdinand Runge.

 

A kávé hatása

A koffein az agyunkra hat, ezáltal van hatása a testünk többi részének működésére: megváltoztatja a viselkedésünket és az érzéseinket. A koffein a központi idegrendszer működését serkenti: ennek eredményeképpen éberebbnek érezzük magunkat. A koffein hatására a hasi, zsigeri erek összeszűkülnek, az agy viszont több vért kap. A koffein ezáltal lerövidíti a reakcióidőt, megemeli az adrenalin szintet és lehetővé teszi a nagyobb fizikai igénybevételt. A koffein természetes stimulánsként könnyen bejut az agyba, és pozitív módon befolyásolja az agysejteket. Viszont minél többet fogyasztunk belőle, annál jobban hozzászokik a szervezetünk, és idővel gyengébb választ ad rá.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Mennyi az annyi?

Az Európai Unió felkérésére az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) elvégezte és 2020-ban publikálta a koffeinnel kapcsolatos eddigi legalaposabb kockázatelemzést. Ezek szerint 200 mg koffein elfogyasztása nem jelent kockázatot a felnőttek egészségére. A rendszeresen elfogyasztott 400 mg-os napi koffeinmennyiség szintén nem jár negatív egészségi következményekkel felnőtteknél.  A napi koffeinbevitel 400 milligramm alatt tehát nem jelent veszélyt az egészséges szervezetre. 

A koffein nemcsak a szellemi, hanem bizonyítottan a fizikai teljesítőképességet is fokozza. A szervezetben mobilizálja a zsírsavakat és a glükózt, melyek a szervezet két fő energiaforrását adják – magyarázta dr. Borbola József, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet belgyógyász-kardiológusa.

 

Kávé a béldaganatok ellen

Egy másik kutatás szerint pedig napi több csésze kávé jelentős mértékben csökkentheti a béldaganatok kockázatát. Az orvos pro és kontra azt hangsúlyozta, hogy 5-6 kávétól egész napra gyorsabb lesz a pulzus, és minden nap ezt nem lehet egészségkárosodás nélkül csinálni. Éppen ezért kell megfontolni: ha 15-40 százalékkal csökkentjük a bélrendszeri daganatok kockázatát, és ugyanennyivel növeljük a szív- és érrendszeri panaszokat, akkor megéri-e?

 

Kávé túladagolásának és elvonásának tünetei

Ezután azon is el kell gondolkoznunk, hogy csak úgy mint bármit, a kávét is túladagolhatjuk. A kávé túladagolásának tünetei lehetnek fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, remegés, ingerlékenység, szapora szívverés, álmatlanság, hasmenés, szívritmuszavar, légzési zavar, pánik, szorongás.

Az elvonásnak is vannak tünetei, hiszen a koffein - mint pszichoaktív tudatmódosítószer - rendszeres fogyasztása enyhe függőséget okozhat, megvonás esetén néhány hétig az alábbi tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, fáradtság, ingerlékenység, csökkent koncentráló képesség, hányinger.

A tévhitekkel ellentétben a kávé, illetve a koffein, nem szünteti meg a fáradtságot. A kávé hatásának elmúltával erősebben tér vissza és csak pihenéssel múlik el. A koffein csupán az ébrenlét, a szabadidő, a munka pillanatait tudja még intenzívebbé tenni.

További programok »

FEL