A program népszerűségét bizonyítandó két turnusban is megismerkedhettek az érdeklődők a szabadságharc korabeli kávékülönlegességekkel. Megkóstolhatták a deákkenyeret, a fűszeres mokkát és az írkávét. A szervezők forradalmasították egyúttal a kávé fogyasztását is, bemutatták az ínyencek tudományát: az elit kávékóstolást és otthon elkészíthető kávés recepteket.
Az Almásy-kastély és Látogatóközpont történésze, Szilágyi Sándor, a reformkori kávéházak jelentőségéről tartott ismeretterjesztő előadást, melyben kiemelte: azok nagyon gyorsan váltak a szabadidő eltöltésének kedvelt helyszíneivé: ingyen újság, kellemes környezet, jó társaság. A fűtött kávéházak pedig vonzották a kispénzű értelmiségieket is: írók, művészek szívesen töltöttek el órákat egy-egy csésze kávé mellett. A 19. század végére körülbelül 550 kávéház üzemelt, csak Budapesten. A különböző érdeklődési körű, foglalkozású, politikai nézetű és nemzetiségű emberek más-más kávéházban találtak maguknak helyet, de mind közül a leghíresebbé a Pilvax vált, mely a forradalmi események helyszíne és a márciusi ifjak fő találkozó helye is volt egyben.