A kastély felújítását is láthatja a látogató

Új, időszaki kiállítás nyílt a gyulai Almásy-kastélyban. A tárlat a  földbirtokos nemesség hatalmát mutatja be.

A történeti idők társadalmának felső rétegét alkotó földbirtokos nemesség hatalmát, gazdagságát és rangját fényűző udvartartással és az udvartartás helyszínéül szolgáló pompás rezidenciákkal jelenítette meg. A rezidencián élt a birtokos szűkebb családja, itt őrizte kincseit, birtokjogait biztosító okleveleit, és itt rendezte jeles családi ünnepeit is. Mindemellett a rezidencia birtokközpont is volt, ahová befutottak a különböző birtokok jövedelmei, és ahonnan e birtokok irányító tisztviselői megkapták az utasításokat. Maga a rezidencia épülete lehetett erődítések nélküli palota, kevésbé megerődített kastély, vagy valódi erődítménynek számító vár.
A főúri rezidenciák természetesen az évszázadok során fejlődtek, változtak, követve a társadalom, a gazdaság, a művészet és a szokások változásait. A kiállítás e változások fontosabb állomásait mutatja be számos példán, Visegrád, Szigliget, Ozora, Simontornya, Egervár várain, kastélyain keresztül. Az országos vándorkiállítás gyulai helyszíne azért különleges, mert kizárólag itt mutatják be a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély épületének és történeti kertjének rekonstrukciós modelljeit, amelyek az 1720 és 1940 között évszázadokat dolgozzák fel.
A július végéig látható kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma rendezte, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, és a Pazirik Informatikai Kft. közreműködésével.

Megosztás:

Címke: , , , , ,