A Kárpát-medence legjobb helyesírói versenyeznek Gyulán

2018. február 24. 11:59 | Horváth Szabolcs

Tollbamondással kezdődött a nagy múltra visszatekintő Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát- medencei döntője pénteken délelőtt. A gyulai megmérettetésre idén több, mint 120-an érkeztek azért, hogy összemérjék tudásukat.

A tehetségek gondozása kulcskérdés az ország fejlődésében, ezért is fontos, egy ilyen kimagasló verseny - fogalmazott az Oktatási Hivatal elnöke. Dr. Gloviczki Zoltán kiemelte: témájánál és küldetésénél fogva az anyanyelv egyedülálló módon öleli fel az egész Kárpát-medencét, iskolatípustól és földrajzi területtől függetlenül.

A megmérettetés mellett gazdára találtak az Implom József kitüntetések a gyulai városházán. A település alpolgármestere kiemelte, hogy évről évre olyan neves tanárok, tudósok kapják meg az elismeréseket, akik maradandó életművet alkottak. Kónya István hozzátette: mindig nagy örömmel fogadják a Kárpát-medence minden szegletéből érkező, komoly tudással felvértezett tanulókat.

– Nem véletlenül hívjuk ezt a mostani alkalmat a magyar helyesírás ünnepének. Nagyon fontos számunkra, a pedagógusoknak, nyelvtanároknak, hogy a magyar nyelvet, helyesírást a fiatalok minél jobban – Kölcsey Ferencet idézve – míveljék. Megmaradásunk, magyarságtudatunk szempontjából kiemelten fontos, hogy ne csak szóban, de írásban is a lehető legjobban használjuk a magyar nyelvet – fogalmazott Kónya István.

Nagy János zsűrielnök kiemelte, hogy 1994 óta legalább 92 százalékos teljesítmény kellett a győzelemhez, ez véleménye szerint a diákok és felkészítő tanáraik munkáját, illetve annak színvonalát is mutatja.

A 31 éves Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjének végeredményei szombaton látnak napvilágot.

 

 

 

További programok »

Gyula

Tűzijáték nélkül, de lesz megemlékezés augusztus 20-án Gyulán

Bár tűzijátékot nem rendeznek, nem marad el az augusztus 20-i megemlékezés Gyulán. Szabadtéri, kislétszámú családi programok, kötött létszámú esti ünnepi műsorral, amelyre regisztrálni kell – így jellemezhetők röviden az államalapítás emlékünnepének gyulai történései augusztus 20-án – írja a Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. közleményében.
2020. augusztus 11. 16:03
FEL