A Jókai színház jelentős energiamegtakarítást ért el a korszerűsítéssel

2023. február 21. 08:49 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békéscsabai Jókai Színház az épület energiaigényének csökkentése érdekében januártól várhatóan március végéig energetikai korszerűsítést hajt végre. Az épületben nagy számban üzemelő korszerűtlen, és nagy mennyiségű áramot használó régi neoncsöveket korszerű, alacsony energiaigényű LED világítótáblákra cserélik.

– Napjaink legégetőbb problémája a globálisan egyre inkább növekvő tendenciát mutató energiaigény kielégítése. Az egyik legfontosabb feladat ily módon a stratégiák és rendszerek fejlesztése – tájékoztatott Vacsi Dávid, a Békéscsabai Jókai Színház műszaki vezetője. 

Nagyfokú előkészületi munka után kezdtünk neki a munkálatoknak. Nem mindegy, hogy egy adott helyiségbe milyen armatúrát helyezünk be, hiszen ezektől nagyban függ a színhőmérséklet és a fényerő. Szeretném kiemelni két kollégámat, Boros Andrást és Takács Ferencet, akiknek kiemelkedő munkája volt ebben – fogalmazott. 

 

Fotó:Behir.hu/Rusz Richárd

 

A műszaki vezető hozzátette, hogy a tevékenység célja az intézmény energiahatékonyság-központú fejlesztése. Békéscsaba városvezetése számára fontos, hogy intézményeiben minél több helyen megújuló energiaforrásokat használjon, a városban a fejlesztések energiahatékonyság-központúak.

– A felújítást teljes mértékben önkormányzati támogatásból valósítottuk meg. Több lépcsőben és több ütemben, a színház működéséhez igazodva csináljuk végig. Tehát alkalmazkodunk a próbákhoz, az irodai munkákhoz és a tanításokhoz – tette hozzá. 

A műszaki vezető kiemelte, hogy eddig a teátrum Vigadójában érték el a legnagyobb energiamegtakarítást, ahol szintén a hagyományos izzókat led izzókra cserélték, ami 87 szálékkal gazdaságosabb. 

 

Fotó:Behir.hu/Rusz Richárd

További programok »

Gazdaság

A Mol megvásárolja a Szarvasi Biogázüzemet

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról; a hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol az MTI-vel.
2023. május 27. 12:14
FEL