A Jókai színház a tavaszi nyitásra készül

2023. január 30. 08:28 | behir

Nagy sikerrel mutatkozott be előbemutatóján Gogol darabja, A revizor Szentesen, a Tóth József Színház és Vigadóban.

Pataki András rendező modern felfogásban, funkcionális térben, hétköznapi jelmezekkel képzelte el a darabot, hiszen az örök emberit szeretné az előadás felmutatni. A békéscsabai premierre március 31-éig kell várni, a főbb szerepekben a három év szünet után visszatérő Mészáros Mihályt, Bartus Gyulát, Szabó Lajost és Tege Antalt láthatják majd a nézők.

A bemutatóval párhuzamosan több előadás próbája is zajlik a színházban, sőt, azon kívül is, hiszen a Naplopó táncpróbáihoz a Balassi táncegyüttes termét is igénybe kell venniük. A gyerekeknek és fiataloknak készülő „zöld musical” nagy szereplőgárdával (köztük a Színitanház hallgatóival), táncosokkal, tradicionális japán jelmezekkel, a népzenéhez hű keleti hangszerek hangzásával repít majd bennünket a felkelő nap országába.

A változatosság jegyében egy vidám darab előkészületei is folynak: január 19-én tartották meg a Lady Oscar című bohózat sajtónyilvános olvasópróbáját, ahol Radó Denise, a darab rendezője ismertette a mű tartalmát és a színrevitelt illető elképzeléseit az újságírókkal. Lady Oscar, azaz Clara Barnier a hajdani modell saját divatbirodalmát igazgatja. Mindene megvan az elégedett élethez, szép ház, virágzó cég, épp csak felserdült leánygyermek… mígnem egy szombat reggelen saját könyvelője keresi fel, hogy elmondja, feleségül akarja venni Clara lányát, és szép vagyonkát is gyűjtött – igaz, Clara pénzéből. Kettejük tervei nemigen találkoznak, de ahogy múlnak az órák, Lady Oscar is rájön, hogy jobb lesz együttműködniük. A bohózat főszerepében Komáromi Anettet látják majd a nézőik.

Hamarosan megkezdik Fellini Országúton című filmje színpadi változatának színrevitelét Kiss József rendező irányításával, ahogyan Az égig érő fa című mese is elkezdi a próbát a gyerekek majdani örömére.

Nemrégiben láthatták a békéscsabaiak és környékbeliek a Királyom, Isten áldjon című darabot a 7. Tv műsorán, most hasonló bemutatót készítenek el a Drakula-fantázia és a Tóték című előadásainkból is.

További programok »

Kultúra

Békés vármegye egyik legnagyobb mesélőjéről meséltek a Kupakban

Egyszer Schéner Mihály… címmel, a békéscsabai Meseház kihelyezett részlegében, a Kupak Sörözőben rendezték meg a World Storytelling Day-t, azaz a történetmesélés világnapját. Ezúttal nem a Mester történetei elevenedtek meg, hanem barátai, ismerősei, de leginkább a hódolói meséltek a medgyesegyházi születésű polihisztorról.
2023. március 21. 14:58
FEL