A jóga megmentheti a szívrohamon átesettek életét

2019. szeptember 8. 06:24 | behir

Egy igencsak egyszerű, ám hatékony módszerét mutatták be indiai kardiológusok annak, miként lehet súlyos szívrohamot elszenvedett betegeket gyógyítani. Az eredmények önmagukért beszélnek.

Az indiai orvosok a párizsi Európai Kardiológiai Társaság kongresszusán prezentálták eredményeiket. Ennek lényege, hogy súlyos szívrohamon átesett betegeket kezeltek jógával és légző gyakorlatokkal. Közel 2500 pácienst vettek be a programba.

Nekik a betegség után három hónapos jógaprogramot írtak elő. A programban voltak nyújtó- és légzési gyakorlatok is voltak, amelyet egy órán keresztül kellett végezniük minden nap. Reggel a nyújtó gyakorlatokat, este a légzési gyakorlatokat kellett elvégezniük. A három hónap alatt a betegek vérkeringése javult és erősödött a szívük. A jógaprogram után a helyreállító műtéteket is alacsonyabb kockázat mellett végezhették el. Mi több, a következő években 16 százalékkal kevesebben haltak meg közülük a betegség következtében – tudatta a Daily Mail.

A jóga egyébként nem csak azoknak segíthet, akiknél már bekövetkezett a betegség, de a megelőzésben is nagy szerepe van. Ugyanis segít a stressz oldásában, így a magas vérnyomás normalizálásában is. Ezáltal lehet megelőzni a szív- és keringési betegségek kockázatát. Mindezen túl segít a mentális egészség helyreállításában és megtartásában is. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a pozitív hatás érdekében rendszeresen kell jóga gyakorlatokat végezni.

A jógát Indiában már legalább 5 ezer éve gyakorolják, amely egyfajta szelíd testmozgás, légzés és speciális meditáció keveréke.

 

Forrás: Ridikül

További programok »

Világ

FEL