A jég mindent vitt

Sok esővel, mogyorónagyságú jéggel érkezett a vihar ma éjjel. Ha van képe, küldje be!

 

Hatalmas viharral, rengeteg esővel és mogyoró nagyságú jéggel érkezett a vihar ma éjjel Békés megyébe. Videó itt. Békéscsabán gyökerestül kicsavart egy fát a szél az Andrássy úton, a Vasutas Művelődési Ház előtt. A mezőgazdaságban egyelőre csak próbálják felmérni, mekkora a kár, de az biztos, hogy jelentős.

Az elmúlt két hétben 90-180 milliméter csapadék hullott a megyében. Ez önmagában is sok, de mint a gazdák mondták, az okozza a legnagyobb bajt, amikor fél óra 20 milliméter csapadék hullik, hiszen ilyenkor a nyomás is nagy. Az őszi búzát és a kukoricát elsősorban az veszélyezteti, hogy gyorsan váltakozik az eső és a meleg, ami kedvez a gombáknak. Ahol a jég kilyukasztotta a leveleket, ott még valószínűbb, hogy megjelenik az élősködő.

Bozó József, a Nemzeti Agrárkamara Békés megyei alelnöke elmondta, Csabaszabadi, Újkígyós, Szabadkígyóson végigsöpört a jég, és mindent vitt. Veszélyben van a repce, a kukorica, az olajtök és a paradicsom és az őszi árpából az, amit még nem takarítottak be. A sok eső miatt a belvíz is visszatért azokba a térségekbe, amelyek tavasszal is érintettek voltak, így Szeghalom, Körösladány környékén nagy a baj.

Hogy a megyében pontosan milyen károk keletkeztek még, arról délutánra ígértek tájékoztatást. 

Ha van fotója, videója, kérjük, küldje el a behir@behir.hu e-mail címre!

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,