A hónap beruházója a Linamar Hungary Zrt.

2015. november 27. 19:16 | behir.hu

Eredményes volt a kormánynak az a törekvése, hogy minél több ember találjon munkalehetőséget - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések pénteki átadó ünnepségén Budapesten. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adataira reagálva a miniszter felhívta a figyelmet: az elmúlt egy évben 115 ezerrel több embernek lett munkája Magyarországon, már 4 millió 266 ezren dolgoznak. A tárcavezető hangsúlyozta, bízik benne, hogy a világgazdasági környezet kissé kedvezőtlen változása ellenére továbbra is fenn tudják tartani azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítették a foglalkoztatás bővülését.

Varga Mihály ezek között említette a munkahelyvédelmi akció folytatását. Felidézte, a legutóbbi intézkedéssel kibővítették ezt a csomagot, már a mezőgazdasági célú foglalkoztatás fenntartására is támogatást, járulékkedvezményt kaphatnak a munkáltatók. A kedvezőtlen változásokról szólva a miniszter egyebek mellett kiemelte a kínai gazdaság lassulását, illetve Európában a migrációt. Szavai szerint nehéz megbecsülni, hogy a migráció hogyan hat majd az európai gazdaságra, Európa teljesítőképessége sem végtelen - fogalmazott, hozzátéve, hogy a külső hatások elérik Magyarországot is.

A magyar kormány biztosítani kívánja a külső finanszírozás stabilitását. Az államadósság mértéke az elmúlt négy évben tartósan csökkent, de még mindig magas. Magyarország kötvénykibocsátóként olyan új piacokon is megjelenne, ahol korábban nem volt jelen - mondta. A kínai piaci megjelenés ebben az évben nem várható, idén nincs szükség külső források bevonására - közölte Varga Mihály. Jövőre azonban nagyobb lejáró adósság van, ennek egy részét végtörlesztik, másik részét megújítják, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy már az első negyedévben megvalósul a magyar kötvénykibocsátás a kínai piacon - fejtette ki.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a lassuló gazdasági növekedést a hitelezési aktivitás erősítésével próbálják ösztönözni. Hamarosan véglegesítik azt az intézkedés-csomagot, amellyel a kormány a banki hitelezést ösztönözné - jelezte. A miniszter kitért arra, hogy folyamatban van olyan intézkedések kidolgozása, amelyekkel a lakásépítések számának növekedését segítenék. A hónap beruházója díjat a Linamar Hungary Zrt. kapta. Az autóipari és gépgyártó társaság 2013 január és 2015 február között orosházi és békéscsabai telephelyén 5,3 milliárd forintos összköltségvetést meghaladó fejlesztés során magas technológiai színvonalú CNC-megmunkáló gépeket és egyéb berendezéseket szerzett be. Ehhez mintegy 1,36 milliárd forintot nyertek el uniós forrásból, amit 240 millió forintos hazai központi költségvetési támogatás egészített ki.

A Linamar több mint kétezer munkavállalót foglalkoztat, valamint mintegy 1500 beszállítóján keresztül további több ezer embernek ad munkát. A beruházással a társaság 150 új munkahelyet teremtett a térségben. A hónap kis- és középvállalkozója a miskolci székhelyű Vasbeta Kft. lett. Az eredetileg acéltermékek gyártásával és forgalmazásával, valamint építőipari faanyag kereskedelmével foglalkozó társaság profilbővítése eredményeképpen ma már egyebek mellett a napenergia-piac egyik jelentős beszállítója. A cég szakmai partnerei közreműködésével kifejlesztett egy olyan biztonsági címkét, amelynek használatával egy-egy termék eredete kétség nélkül azonosítható, így hozzájárulhat a hamis termékek kiszorításához a piacról. A projekthez a fejlesztők több mint félmilliárd forintos uniós támogatást nyertek el. A biztonsági címke sorozatgyártása hamarosan elindul, ehhez várhatóan több mint száz új munkahelyet hoznak létre Miskolcon. A hónap startup vállalkozása elismerést az xHealth Kft.-nek ítélte oda a szakmai zsűri. A társaság által kifejlesztett "Laborom" személyre szabott betegtámogató, leletrendező applikáció. Az ötletgazdák célja az alkalmazás fejlesztésével a páciensek és az orvosok közötti kommunikáció javítása. Az alkalmazás ingyenes változata már piacra dobták, jelenleg 55 ezer felhasználójuk van 189 országban.

 

forrás: MTI

FEL