A holokausztban elhunyt békéscsabai zsidókra, valamint megmentőikre emlékeztek

A magyar holokauszt békéscsabai és Békés megyei áldozatai deportálásának 74. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap délelőtt, a békéscsabai városháza udvarán. Az eseményen egy emléktáblát is felavattak azoknak a tiszteletére, akik saját életüket kockára téve megmentették embertársaikat a deportálástól.

 

 

Az emlékművet a jelenlévők egy közös – héber nyelvű – imával szentelték fel. Ionel Schlesinger, az aradi zsidó hitközség elnöke úgy fogalmazott, hogy hálával tartozik a zsidóság minden olyan – vallásától független – embernek, aki szembe mert szállni a második világháború ideje alatt bevezetett kemény törvényekkel és saját életüket áldozták azért, hogy elbújtassák, valamint segítsék embertársaikat.

 

Ionel Schlesinger, az aradi zsidó hitközség elnöke.
Fotó: Varga Diána

 

Balog István kultúratörténész arra emlékeztetett, hogy a holokauszt ideje alatt több, mint kétezer Békés megyei zsidót deportáltak és küldtek el koncentrációs táborokba, ahol közel kétezerkétszáz főt gázkamrákban végeztek ki. A kultúratörténész kutatómunkája révén azon személyeket és családokat mutatta be, akik “árral szemben” úsztak a második világháború idejében.

– Aki egy embert megment, az egész világot menti meg. A világ becsületét, a reményt, az emberi jóságba, segítő szándékba, morális tartásba vetett hitet menti meg akkor, amikor az árral szemben is kitart, a legalapvetőbb emberi értékek tisztelete mellet és ha kell, saját maga áll ki ezek mellett, egyedül. Azokra, akikre ma emlékezünk, ilyen emberek voltak – hangsúlyozta Balog István.

 

Balogh István, kultúratörténész.
Fotó: V. D.

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének alelnöke úgy fogalmazott, hogy a második világháború (vagy ahogyan a zsidók hívják, Soá, vagyis teljes pusztulás, kiirtás) megtörte a nép reprodukáló-képességét.

– Ennek köszönhető az, hogy az olyan városokban, ahol eleven zsidó közösség volt, mint például Békéscsabán, nem sikerült újra helyrehozni a gazdasági vagy a közösségi szerepvállalást, amely fontos része volt a világháború előtti magyar társadalomnak. Ahogy az ember végigmegy a zsidó temetőkön, azt lehet látni, hogy fontos része volt az akkori életnek ez a nép – emelte ki Goldmann Tamás.

 

Fotó: V.D.

 

A táblaavató ünnepség után tovább folytatódik a megemlékezések sora. Délután három órakor a ligeti zsinagógában folytatódik majd a zsidó áldozatok emléknapja.

 

Zsidómentők Békéscsabán emléktábla.
Fotó: V.D.
Megosztás:

Címke: , , , , , , ,