A héten mutatja be Szente Vajk Legénybúcsúját a Békéscsabai Jókai Színház

2023. december 6. 16:05 | Hidvégi Dávid

Karácsonyig játsszák a Legénybúcsú című vígjátékot a Jókai színházban. A darabot a békéscsabai kötődésű, Jászai Mari-díjas, érdemes művész Szente Vajk rendezi, aki íróként nemcsak a végsőkig feszíti a bohózat kereteit, hanem fel is frissíti azt, így már-már szinte a műfaj paródiája pereg a néző szemei előtt.

A vígjáték két főszereplője Csomós Lajos és Tege Antal, akik már több mint két évtizede erősítik a békéscsabai teátrumot. A történet egy szállodai szobában játszódik, ahol két fiatal háziorvos legénybúcsúra készül. Egyikük azonban alaposan megkeveri a szálakat, így a két cimbora közötti kötelék felbomlani látszik.

– Az elmúlt időszakban valahogy úgy alakultak a színdarabok és a szereposztások, hogy elkerültük egymást, más darabokban voltunk, vagy ha ugyanabban szerepeltünk akkor sem találkoztunk. Mint 20 évvel ezelőtt, most is együtt vagyunk a színpadon. Ez egyrészről jó, hiszen már ismerjük egymás minden rezdülését, másrészről pedig oda kell figyelni, nehogy mechanikussá, kiszámíthatóvá váljon a színjátszás az ismeretség miatt – hangsúlyozta Tege Antal színművész.

A vendégművészként Békéscsabára érkező Bátyai Éva nem először játszik az előadásban, hiszen korábban Monát, a menyasszonyt alakította, most pedig Candyt, a tündöklő fiatal sztárt játssza el.

– Nagyon jól érzem magam, mind a városban, mind a társulatban. Ezúton is szeretném megköszönni a színháznak, hogy nyitottan és befogadóan állt hozzám. A próbaidőszakban egyáltalán nem éreztem azt, hogy még nem dolgoztunk együtt és nagyon várom a közönség reakcióját a darabra – mondta el a színésznő.

A művet hat helyen mutatták be eddig Magyarországon, egyszer külföldön is, és több mint 500 előadást élt meg. A rendező hangsúlyozta: régi vágya volt megírni egy vígjátékot, mert a felmérések szerint a magyar közönség leginkább a zenés darabokat és a vígjátékokat szereti. Szente Vajk kiemelte: ez egy nagyon pontos műfaj, amelyben nincs meg a fantázia szabadsága.

– A színészeknek egy nagyon naturális játékot kell mutatniuk, ez azt jelenti, hogy sok vígjátékkal ellentétben egyszerű eszközökkel kell dolgozniuk. Az előadásban sok a szituációs humor, de a verbális is. Amikor egy előadás elkezd sűrű lenni, akkor a színészeknek minél egyszerűbben kell játszaniuk, ez a zenés előadásokra is igaz. Ez viszont számukra nagyon bonyolult, mert egyszerre kell sok technikai és lélektani instrukciót végrehajtaniuk – fogalmazott a rendező.

A Legénybúcsú premierjére december 8-án, a díszbemutatóra december 9-én kerül sor a Békéscsabai Jókai Színházban.

További programok »

FEL