A hét kérdése: Olvasóink többsége egyetért az iskolaőr-rendszer bevezetésével

2020. augusztus 2. 12:29 | Mikóczy Erika

A Békéscsabai Médiacentrum új rovatot indított A hét kérdése címmel, melyben az olvasók, vagyis az Önök véleményére vagyunk kíváncsiak.  

A behir.hu hírportálon kéthetente teszünk fel egy-egy közérdeklődésre számot tartó kérdést, melyre mindig vasárnap éjfélig lehet szavazni. Az eredményről a behiren és a Csabai Mérlegben is beszámolunk.

Az országban összesen 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök szeptembertől. Békéscsabán a következő intézményekben találkozhatunk majd velük: Békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskola; Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma; BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája; BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma; BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma; BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma; BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma; BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma; BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

A témával kapcsolatban Bánki András tankerületi megkeresésünkre elmondta, hogy a köznevelési intézmények maguk dönthettek az iskolaőrre vonatkozó igényükről.

– A Békéscsabai Tankerületi Központ felmérte a fenntartása alá tartozó köznevelési intézmények igényét, amely alapján az iskolaőrök az intézményvezetők kifejezett kérésére kezdhetik meg 2020 szeptemberében a munkájukat. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van. Az intézményi kör a későbbiekben változhat – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az iskolában nincs helye az erőszaknak.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója egy korábbi kérdésünkre leszögezte: nagyon jó döntésnek tartják az iskolaőrség felállítását. A bűnmegelőzési tanácsadók révén eddig is együtt dolgoztak a rendészeti szervekkel, ami hasznosnak bizonyult, ráadásul sikeres rendészeti képzéseik is folynak Békéscsabán.

– A rendőrök nagy segítséget jelentenek nekünk a prevencióban, és egyéb problémák megoldásában. Az iskolaőrség azonban még ennél is többet tud majd nyújtani. Ezek a kollégák itt lesznek az intézményeinkben, segíteni tudnak a diákoknak, a pedagógusoknak, másrészt pedig elrettentésül szolgálhatnak azoknak a nemkívánatos elemeknek, akik az iskola környékét járják – fogalmazott Mucsi Balázs.

További programok »

FEL