Elkezdődött az iskolaőrök képzése

2020. augusztus 6. 17:49 | behir

A jelentkezők a tanfolyamon pedagógiai, pszichológiai, bűnmegelőzési ismereteket és konfliktuskezelési technikákat sajátíthatnak el, de része a képzésnek egy 56 órás rendvédelmi gyakorlat is.

A programban országszerte 31 helyszínen 497-en vesznek részt, a jelentkezők csaknem egynegyede nő. Az iskolaőri feladataok és jogok egyebek mellett az elsősegélynyújtás, igazoltatás, valamint az esetlegese erőszakoskodók feltartóztatása a rendőrség megérkezéséig, illetve, ha szükséges, kényszerítő eszköz használata.

Az elmúlt időszakban országszerte több helyről érkeztek hírek iskolai erőszakról. Ennek megfékezése érdekében az Országgyűlés júliusban elfogadta az iskolaőrség bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. Bács-Kiskun megyében, Pest megyében illetve Budapesten még nem gyűlt össze megfelelő számú jelentkező, az említett területeken továbbra is toboroz a rendőrség.

Iskolaőr csak az a büntetlen előéletű magyar állampolgár lehet, aki megfelelő egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmasságival bír, illetve nem hivatásos állományú rendőr. Az iskolaőr közfeladatot ellátó személy, aki kizárólag az iskola területén intézkedhet, tanítási időben. Az iskolaőrség a rendőrség irányítása alatt alakul meg, tagjai szeptember 1-jétől állhatnak szolgálatba.

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL