A hazai cégek számára is fontos a digitalizáció

2018. szeptember 26. 12:27 | behir
A hazai kisvállalatok számára is kitörési pont lehet a digitalizáció – az Ipar 4.0 mintagyárak programban ráadásul komoly lehetőséget kaphatnak fejlesztéseikhez a kis- és középvállalkozások - írja a Világgazdaság.
 
A hazai cégek az uniós átlaghoz képest le vannak maradva a digitalizáció terén, ez egyre égetőbb probléma, és gyors változtatást kíván – egyebek mellett erről is lesz szó a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

A témával kapcsolatban Koltai Zoltán, az Ipar 4.0 mintagyárak kiemelt projekt menedzsere elmondta: a fejlesztéseikhez most központi segítséget is kapnak a vállalkozások – az Ipar 4.0 mintagyár program ugyanis a konvergenciarégiókban működő, termelő hazai kkv-k felzárkóztatásáról, versenyképességük javításáról szól.

A program keretében a feldolgozóiparban működő cégek megismerhetik a mintagyáraknál működő legújabb módszereket, technológiákat, és arról is információhoz juthatnak, hogyan alkalmazhatják mindezt saját cégükben. A társasághoz rendelt tanácsadó is segíti a vállalkozás fejlődését, a tanácsok mellett komplett beruházási és projekttervhez is hozzájuthatnak ingyenesen. Október 15. és 26. között nyolc megyeszékhelyen workshopon is megismerkedhetnek az érdeklődők az ipar 4.0-s programmal és technológiával.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai cégek egyik legnagyobb kihívására, a cégutódlásra is megoldás lehet a digitalizáció. Egy korszerű technológiával és struktúrával működő vállalkozás ugyanis sokkal nagyobb piaci potenciállal rendelkezik, ami jó alapot nyújthat az új tervek megvalósításához, a cégérték növeléséhez, és hosszú távon szavatolja a vállalat versenyképességét.

A digitalizációs megoldásokkal nő a folyamatok értékteremtő képessége, hatékonyabb lesz a nyersanyagok felhasználása, mérséklődik a veszteség. Az eszközök az összehangolt működés mellett képesek önállóan kommunikálni, ez a termelés hatékonyságát növeli.

A globális ipari fejlődés új iránya teljesen átalakítja a termelési és működési struktúrákat és az üzleti modelleket is – az egész termelési kultúra változik. A nagyvállalatok zöme már rendelkezik ipar 4.0-s megoldásokkal, ám a zömében kis- és középvállalkozásokból álló beszállítói kör még tetemes lemaradásban van.

Koltai Zoltán szerint új szemléletű vállalatirányításra van szükség, ami már önmagában versenyképesség-növekedést eredményezhet. A szakember szerint az ipar 4.0-s eszközök alkalmazása legalább 20-40 százalékos termelékenységjavulást hozhat az adatok elemzésén alapuló optimalizálási folyamatok eredményeként. Ezek összessége indokolja azt, hogy a hazai kkv-k is minél hamarabb éljenek a digitalizáció adta lehetőségekkel.

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL