“A hajós kapitány elhagyta a hajót”

A Fidesz frakció értékelte a szerdán elhangzottakat.

A soron kívüli közgyűlés sem telt el vita nélkül. Telekeladás, és munkahelyteremtő támogatás mellett a közösség és kultúra fejlesztését célzó helyi akciócsoport is a napirendi pontok között szerepelt. A Fidesz frakció értékelte a szerdán elhangzottakat.

A Fidesz frakció is támogatja azt a döntést, mely szerint a Mondi Békéscsaba Kft. bővítéséhez szükséges 125 munkahely létrehozását közel 19 millió forinttal, a Hirschmann Kft. esetében pedig a 70 új munkahely létrehozását 14 millió forinttal támogatja a város.

dr. Ferenczi Attila, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint a munkahelyteremtés támogatása abban az esetben indokolt, ha már ki van tűzve a határidő, erre jó példa a Hirschmann Kft, amely idén már plusz 60 főt foglalkoztat.  A Mondi-csoport esetében viszont még nincsen új munkahely lehetőség, ezért csakis a megvalósult munkahelyek arányában adhat támogatást az önkormányzat a tanácsnok szerint. Hozzátette, nagyon fontos, hogy mind a két cégnél a támogatásokért cserébe 36 hónapos foglalkoztatási intervallumot kértünk, tehát akit alkalmaztak azt legalább 3 évig foglalkoztatni kell. Ne az legyen, hogy egy év után újabb munkavállalás, hanem szeretnénk biztonságban tudni a munkavállalókat, hogy meglesz három évig ez a munkahely.

Ismét napirendre került a helyi akciócsoportok kérdése, mert Szarvas Péter polgármester a korábban elfogadott határozatot jogilag kifogásolhatónak vélte. Május 19-én alakult a Békéscsabai Helyi Közösség. Az akciócsoport a lokális igényeket figyelembe véve készíti el a helyi fejlesztési stratégiát. Jelenleg is azon dolgozik, hogy a közösségek, a szervezetek és a közért tenni kívánó magánszemélyek bevonásával, minél több helyi tapasztalaton nyugvó elképzelés megismerésével a kultúra- és a közösségépítést elősegítő fejlesztéseket tartalmazó stratégia készüljön. A támogatási kérelmek benyújtására két szakaszban van lehetőség, az első június 30-ig, a második október 31-ig küldhető be, az elnyerhető támogatási összeg 800 millió forint. Azonban az önkormányzat részvételével és támogatásával létrejött akciócsoport mellett a Békéscsabáért Helyi Közösség is benyújtotta regisztrációját. A második akciócsoport tagjai között találjuk a Körösök Völgye Natúrpark Egyesületet, a polgármesteri hivatalt és a Kistérségi Társulási Tanácsot is. A pályázat viszont egy akcióterületen csak egy akciócsoport pályázatát fogják támogatásban részesíteni. Herczeg Tamás tanácsnok kiemelte, ebben a kérdésben az együttműködésre, nem pedig versenyre kell törekedni.

Úgy gondolom, nem jó az, ha széttartó stratégiák készülnek, ha nincsen kommunikáció ezek között a szervezetek között. Azok a szervezetek, melyek a másik akciócsoportban benne vannak, hiába kapnak értesítést az itteni fórumokról, hiába hívjuk őket együttműködésre, nem jelentkeznek, úgyhogy ez egy nehéz történet, meglátjuk, mi lesz belőle – fogalmazott a tanácsnok.

"A hajóskapitány elhagyta a hajót" – fogalmazott Hanó Miklós, utalva ezzel a polgármester pálfordulására. 

Opauszki Zoltán a város fejlesztési tanácsadója hozzátette a második akciócsoportról hivatalosan a mai napig nem kapott tájékoztatást az önkormányzat.

 

 

Megosztás:

Címke: