A hagyományos ágyúdörgéssel elindult a Gyulai Várszínház nyári évada

2020. július 4. 14:17 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A 57. évadát ünnepli Gyula város, a Gyulai Várszínház, és ahogy ránéztem a programra, azt kell látnom, hogy mintha mi sem történt volna – nincs szabadkozás a koronavírus-járvány miatt, hogy most nem sikerült – ez egy nagyon komoly program, amit össze állítottak – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a várszínház nyári évadát a kultúráért felelő államtitkár pénteken Gyulán. Fekete Péter hozzátette: a program méltó az 57 éves gyulai szabadtéri színház múltjához.

A korábbi évekhez hasonlóan összművészeti programot állítottak idén is össze a teátrum munkatársai. Az volt a céljuk, hogy a kisgyermekektől a családokig mindenki megtalálja a neki megfelelő kulturális szórakozást a Gyulai Várszínház programjában. A történelmi drámáktól a zenés színjátékokon, rockoperán és bábszínházon keresztül a különböző hétvégéken mindent megtalálnak az érdeklődők. Lesznek irodalmi estek, népzenei és világzenei fesztivál kortárstánc-játékok és gyerekelőadások is. A részletes programot ide kattintva nézhetik meg.

– A közönség 60-70 százalékát az itt üdülő vendégek teszik ki általában. Már hónapokkal ezelőtt még a vírus idején is érdeklődtek, hogy mi lesz nálunk a program, mert nagyon sokan kötik ahhoz a nyaralásukat, hogy Gyulán milyen programok vannak. Éppen ezért a népzenei, a világzenei fesztivál, a jazzfesztivál az egymást követő napokon vannak. De a Márai Sándor-napok augusztus 16-tól 18-ig, három napon keresztül, vagy a határon túli előadások is sokakat érdekelnek. Az Erdélyi hét augusztus 1-től 7-ig tart majd, amikor minden nap más-más erdélyi színház mutatkozik be. Egy hét alatt tíz produkció – az is többeket megmozgat országszerte, sőt, a határon túlról is érkeznek vendégek – mondta el Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója.

– Az időjáráson túlmenően is olyan rendkívüli helyzettel kellett idén szembenézzünk, amire a közel 60 év alatt még nem volt a példa. A nyári évad megtartása a kialakult helyzet miatt kérdésessé vált, de az önmagunkhoz való hűség kötelezett a koronavírus-járvány ellenére is. Ezért a várszínház igazgatójával és munkatársaival úgy döntöttünk, hogy mindenképpen elkezdjük az évad előkészítését. Az utolsó pillanatban – mindössze néhány hete – derült ki, hogy ez egy helyes döntés volt, hiszen a szigorú korlátozások után jött az enyhítés, ma pedig elkezdődött a nyári színházszezon – emelte ki megnyitójában Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

Az évadot Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg, aki a Vendéglátóipari Múzeumból egy kincset is hozott az eseményre, mégpedig a nyitást jelképezendő Krúdy-házának kilincsét.

Nem voltunk biztosak benne, hogy mi fog történni a pandémia utáni időszakban; megrohamozták a nézők a kulturális szinteket, – hiszen négy hónapig be voltak zárva a lakásokba és ki vannak éhezve rá – vagy egy picit elkényelmesedtek és ki kell csalogatni őket onnan. Az elmúlt pár nap tapasztalata az, hogy bizony az utóbbi a helyzet. Van tennivalónk – ebben a négy hónapban megszoktuk, hogy otthon ülünk, nyomkodjuk a számítógépünket, és nézzük a tévét. A kulturális szervezőknek, az intézményvezetőknek, a művészetnek most az a feladata, hogy az embereket, a családokat megmozdítsák, kicsalják a lakásaikból, és ehhez olyan míves produkciók kellenek, mint amit most a Gyulai Várszínház kínálni tud. Nagyon bízom benne, hogy a kezdeti óvatos elindulás után a nyár közepére, a nyár második felére megtelnek a kulturális színtereink – hangsúlyozta Fekete Péter.

Az államtitkár hozzátette: az 57. évadát ünnepli Gyula város, a Gyulai Várszínház, és ahogy ránéztem a programra, azt kell látnom, hogy mintha mi sem történt volna – nincs szabadkozás a koronavírus-járvány miatt, hogy most nem sikerült – ez egy nagyon komoly program, amit össze állítottak – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a várszínház nyári évadát a kultúráért felelő államtitkár pénteken Gyulán. Fekete Péter hozzátette: a program méltó az 57 éves gyulai szabadtéri színház múltjához.

Az évadnyitó ünnepségen átadták a 2019-es évad nívódíjait is. A Gyula Város Önkormányzata és a Gyulai Várszínház által közösen alapított Sík Ferenc-díjat ifj. Vidnyánszky Attilának ítélték oda a Vízkereszt, de amúgy mindegy című darab megrendezéséért. Az önkormányzat által alapított Havas István-díjat Barta Ágnes kapta a Psyché és a Vízkereszt, de amúgy mindegy című darabokban nyújtott alakításáért. A teátrum által alapított Őze Lajos-díjat Bartha Boróka érdemelte ki a Karády zárkája című előadásban nyújtott színművészi teljesítményéért.

Az évad a Gyulai Várszínház ősbemutatójával, Acsai Roland Farkasok című kortárs drámájával kezdődött el. 

 

Galéria

 

További programok »

Gyula

Elismeréseket adtak át a Pándy Emléknap alkalmából

Kedden délután tartották meg Gyulán a Pándy Emléknapi ünnepi programot, melynek kezdő elemeként emlékfát ültettek el a Békés Megyei Központi Kórház területén, a Szent István út felőli parkban. A csemetét dr. Martyin Tibor osztályvezető főorvos, az emléknap legfőbb díjazottja ültette el.
2021. október 19. 16:40
FEL