A gyermekvédelem felsőoktatásban betöltött szerepéről tanácskoztak Gyulán

2019. január 31. 13:17 | Szabó Rita

Tudományos tanácskozáson vitatták meg az egyházi szociális munka, azon belül is a gyermekvédelem 21. századi szerepét a felsőoktatásban.  A rendezvényt Gyula városa és a Szeged-Csanád Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola szervezte január 30-án. 

 

 

Az egyház szociális szerepvallása gyermekvédelmi területen nem újkori kötelezettség, hanem évezredes szolgálat folytatása.  A gyermekvédelemben ma 23 000 magyar fiatal él, ezért is fontos, hogy kiemelt figyelmet kapjon ez a téma – hangzott el a tudományos konferencián.

A tanácskozás célja, hogy szociális munkások képzése területén korszerűsítsék a módszereket elméletben és gyakorlatban egyaránt, valamint hogy felhívják a társadalom figyelmét a gyermekvédelem fontosságára.

 

Fotó: Kugyelka Attila

 

– A napokban indította el a kormány azt a Befogadlak című nevelőszülői programot, amellyel szeretnénk felhívni a társadalom figyelmét arra a fontos hivatásra, amit a nevelőszülők végeznek. Szeretnénk a programon keresztül kifejezni a hivatás megbecsültségét. Többek közt azzal is, hogy jövőre bevezetjük a nevelőszülői GYED-et, amely egy új családtámogatási formának felel meg – hangsúlyozta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Több egyházi felsőoktatási intézmény is képviselte magát a programon. Az államtitkár kiemelte, az egyház a lelkiségével járul hozzá ahhoz, hogy a fiataloknak elviselhetőek legyenek a gyermekvédelemben eltöltött napok.

– A gyermek- és ifjúságvédelem ma különösen fontos téma. Megindult egy folyamat, amely kicsit közelebb hozza a gyermekvédelem ügyét és ezt a szolgálatot az emberekhez. Csak egy példát mondok: a laktanyaszerű nevelőotthonokat lassan felváltják a nevelőcsaládok, a gyermeknevelést szolgálatként is vállaló családok – fogalmazott dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.

Az egyházi szociális munka tanítása annyiban különbözik a megszokott értelemben vett oktatási módszertől, hogy egy objektív többlettel rendelkezik, ez pedig a Teremtővel való kapcsolat – fűzte hozzá a megyéspüspök.

 

További programok »

Gyula

Klasszikusok dallamok csendülnek fel a legszebb magyar kastélyokban

Az elmúlt 10 évben közel negyven kastély és vár újult meg, hirdetve és megőrizve ezeréves múltunkat, szép és kalandos történelmünket. Nagyrészt ezekre a helyszínekre látogat el az EMMI kulturális államtitkárságának támogatásával Rákász Gergely orgonakoncert-sorozata.
18:00
FEL