Júliustól új feladatokat lát el a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

2020. július 22. 16:03 | Diós Zsolt

Magyarország kormányának felkérésére ez év július elsejétől, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának tevékenységi területe és feladatellátása jelentősen bővült. A szervezet immár 8 megyében, köztük Békésben, valamint a fővárosban látja el a gyermekvédelmi szakellátás feladatait.

Az egyházmegye fenntartásában így ma 8 megyében: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász- Nagykun Szolnok, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom és Pest megyében már több mint 5000 férőhelyen gondozhatnak családból kiemelt gyermekeket és fiatalokat. Emellett a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató valamennyi katolikus fenntartású gyermekvédelmi rendszerben – összesen 12 megyében – országos módszertani feladatokat is ellát.

Mint ismeretes, a Szeged-Csanádi Egyházmegye 2010 óta lát el gyermekvédelmi feladatokat. Ekkor vette át – kormányzati felkérésre – a Komárom-Esztergom Megyei gyermekvédelmi szakellátási rendszer fenntartását és működtetését. Ez nemcsak az intézményekre, hanem a nevelőszülői családoknál élő gyermekekre és fiatalokra is vonatkozott. Ugyanabban az évben indultak az egyeztetések a Csongrád megyei, majd néhány hónappal később a Bács-Kiskun megyei gyermekvédelmi Dr. Kiss-Rigó László 2011. április 18-án alapította meg a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Gyermekvédelmi Szakellátást működtető intézményrendszerét, melynek középpontjában a családjukból kiemelt gyermekek állnak. Azóta folyamatosan bővül az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi hálózata.      

Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár a feladatátadás kapcsán elmondta, jelenleg Magyarországon 23 ezer gyermek nem vér szerinti családjában, hanem nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban nő fel. – A kormány elkötelezett abban, hogy közülük lehetőség szerint minél többen nevelőszülőkhöz kerüljenek  – részletezte a politikus. Az állam számít a szociális ellátásban és a gyermekvédelemben is az egyházakra és a civil fenntartókra. Jelenleg az egyház szerepvállalása a gyermekvédelemben a legjelentősebb, itt év végére el fogja érni a 60 százalékot. A katolikus egyházra a lelkek gyógyítása és a gondoskodásban meglévő történelmi hagyomány miatt tekint stratégiai partnerként állam. Az államtitkár úgy fogalmazott, az jelenti a sikert a gyermekvédelemben, ha a gondoskodásból kikerülő gyermek 18-23 évesen megtalálja a helyét az életben és nem fog rászorulni a szociális ellátórendszerre. 

Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár

Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár

 

Dr. Kiss Rigó László szeged-csanádi püspök kiemelte: a Szeged-Csanádi Egyházmegye intézményeiben azoknak a feladatoknak az ellátását végzi, amelyek hagyományosan is az egyházak küldetéséhez tartoznak. Az egyháztól elvárja a társadalom, hogy a legnehezebb kérdésekkel foglalkozzon, problémás helyzetekben álljon helyt, gondoskodjon a rászorulókról, gyermekekről. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egyházmegyei intézményként a családjukat nélkülöző gyermekek ellátásáról gondoskodik, mégpedig azzal a célkitűzéssel, hogy azok szeretetteljes, minél családiasabb környezetben nőhessenek fel.  – Olyan munkatársaink vannak, akik a szó legnemesebb értelmében hivatásként végzik a munkájukat. Erre az egyházmegye büszke, csak ezért tudunk vállalni ilyen feladatot  –  emelte ki a a püspök.

Dr. Kiss Rigó László szeged-csanádi püspök

Dr. Kiss Rigó László szeged-csanádi püspök

 

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója szerint szervezetük alapvető célja a nevelő-fejlesztő munkára koncentráló, közvetlen segítségadás, de folyamatosan fejlesztik is azt a szakmai programot, amellyel a teljes,  – most már 8 megyét érintő – ellátási területen ugyanazt a magas színvonalú szolgáltatást nyújtja.  A főigazgató szerint a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nem csak egy intézményrendszer, hanem egy összetartó közösség is.  – Gyermekvédelmi szolgálatunk során egyetlen dolog számít: a gyermeket szeretni kell! Ezek a gyerekek pont arra vágynak, hogy az érdemeiktől függetlenül szeretetreméltók, elfogadhatók legyenek. A feltétlen szeretet, a törődés, az emberi figyelem érzését kell kialakítanunk a gyermekekben. Úgy kell szeretni őket, hogy képesek legyenek szeretni másokat. Az út, ahol szeretetté válik a nevelés, ott gyógyítássá válik a munkánk  –  hangsúlyozta a főigazgató.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója

 

Kisné Fekete Marianna hat éve dolgozik a gyerekvédelemben. Nevelőszülői tanácsadóként kezdte, öt éve a nevelőszülői hálózat szakmai vezetője a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál. Július 1-jétől a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Békés megyei nevelőszülői hálózatának vezetője. Végzettségét tekintve általános szociális munkás, mentálhigiénés szakember. –  Békés megyében 536 szakellátásban lévő gyermekünk van, 120 nevelőszülőnk. Azzal, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye átvette a szakellátást Békés megyében is, számos fejlesztéssel és rengeteg programmal bővül szolgáltatásunk, ezzel vonzóbbá tehetjük a nevelőszülői hivatást. Várjuk a nevelőszülők jelentkezését! Öröm számunkra, hogy az országos kampány hatására az év elején elindítottunk egy nevelőszülői tanfolyamot, ami be is fejeződött, így tíz család lesz rövidesen nevelőszülő. De továbbra is nagy szükség van nevelőszülőkre, ezért folyamatos feladatunk, hogy népszerűsítsük a megyében ezt a nagyon szép hivatást – vélekedett a szakember.

További programok »

Itthon

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás határidejét

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás eredetileg kedden lejáró határidejét azért, hogy minél többen megkaphassák a védőoltást - mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
2021. május 17. 15:07
FEL