A Fehér Bot Napját ünnepelték a Békés Megyei Könyvtárban

2020. október 17. 19:17 | Vincze Attila

Minden év október 15-én tartják a Fehér Bot Napját. A nemzetközi világnap célja a közvélemény figyelmének felhívása a látássérültek sajátos helyzetére. Ez alkalomból rendezett szombaton ünnepséget a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete.

Különböző nagyítók, olvasást segítő, valamint írásfelismerő eszközök is várták azokat a vakokat és gyengénlátókat, akik ellátogattak szombaton a Békés Megyei Könyvtárba. A Fehér Bot Napjának egyik legfontosabb üzenete, hogy a látássérültek társadalomba való beilleszkedése a lehető legteljesebb legyen.

- Egyre jobban odafigyelnek a fogyatékos emberekre és azon belül is a látássérültekre. Egyre több beruházásnál kérik ki a véleményünket az akadálymentesítésnél, illetve a közlekedésnél. A beszélő lámpák, a taktilis jelek elhelyezése mind segítik a látássérültek közlekedését, mindennapi életét - fogalmazott Ádász István, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke.

Az eseményen részt vett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is, aki elmondta, hogy a város fontos feladatának tartja a látássérültek segítését.

- Nagyon fontos, hogy a közterületeken a közlekedés biztonságos legyen a vakok és gyengénlátók számára. Ha megnézi bárki a most elmúlt két-három évben elkezdett és befejezett járdaépítést, útépítést, csomópontépítést, ott a kivitelező kiépítette azokat a megoldásokat, amelyek segítik a vakok és gyenénlátók átkelését - hangsúlyozta a városvezető.

A rendezvényen többek között kihirdették az egyesület irodalmi pályázatának eredményét is. A legjobbnak járó díjat Szilágyi Alex vehette át.

- A Jókai színház színészei már 3-4 éve rendeznek egy versíró pályázatot a SINOSZ és az MVGYOSZ tagegyesületeinek számára, és ide lehet beküldeni novellákat, rövidebb verseket, majd rangsorolják őket és előadják - mondta a győztes pályázó.

A beérkezett irodalmi művekből összeállított műsort a Jókai színház művészei adták elő a megjelent látássérült sorstársaknak.

 

Kultúra

Alakoskodás és a farsangi maszkok – hagyományaink lényege

Farsang idején fellazulnak a társadalmi keretek, a szereplők kilétük álcázására maszkot, álöltözetet használnak, jelmezek és kellékek segítségével személyesítenek meg valamit vagy valakit – fogalmazott Harangozó Imre néprajzkutató. A Meseház vezetője ezzel párhuzamosan arra hívta fel a figyelmet, hogy idén ugyan elmaradnak a farsangi mulatságok, de otthon bárki készíthet álarcot.
17:14
FEL