A legjobb magánfőzött párlatnak Havelda Zoltán Fanyarka párlatát, a legjobb bérfőzetett párlatnak Pataki Attila mandarinpárlatát választották. Az év legeredményesebb magánfőzőjének járó díjat Vass Csongor és János András Előd párosa kapta. Az év legeredményesebb bérfőzetője Berecz Csaba, az év legeredményesebb bérfőzdéje Pucsok Sándor Tiszadadai Pálinkafőzdéje lett. Az eredményhirdetésen emellett számos különdíj is gazdára talált.
Idén összesen 911 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről és a határon túlról, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából. Bérfőzetett párlatból 237 mintát, magánfőzött párlatból 674 mintát küldtek. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki majd félszázfajta párlatot nevezett a megmérettetésre. Legtöbb párlat az idei évben ismét szőlőből érkezett, de a szilva, a vadon termő és az erdei gyümölcsök kategóriája is népszerű volt.
A zsűri megvizsgálta, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett az ítészek a textúrát és az összbenyomást is pontozták.
Forrás: Gyulai Hírlap