A cukorbetegség korai szövődményeinek felismerése és kezelése a cél

2019. április 18. 10:45 | Kovács Andrea

Megnyílt a Békés Megyei Neuropátia Centrum, Békéscsabán. A Réthy Pál tagkórház diabétesz lábcentruma olyan új diagnosztikai eszközzel bővült, amellyel már a korai szakaszában felismerhető a cukorbetegség leggyakoribb szövődményeként jelentkező idegbántalom.

A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, melynek következtében közel 4000 lábamputációt végeznek évente hazánkban, valamint sok esetben súlyos, életveszélyes szív- és érrendszeri betegségekhez is vezet – emelte ki előadásában prof. dr. Kempler Péter. A Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának tanára hozzátette: a neuropátia egyik fajtájának következményeként a betegek elveszítik fájdalomérző képességüket, vagyis nem veszik észre a sérüléseket például a lábukon. Miközben szintén a neuropátia miatt a lábfejen kóros nyomáspontok alakulnak ki, és ezért az sérülékenyebbé válik. Ez a szövődmény okozza a lábamputációk jelentős részét, melyeket a betegség korai felismerésével és az okaira ható kezeléssel meg lehetne előzni –hangsúlyozta a professzor.

 

Prof. dr. Kempler Péter (Fotó: Ujházi György)

 

A békéscsabai kórházban eddig is működött diabetológia centrum, melyet még Gyimesi András főorvos indított el – emelte ki  dr. Becsei László. A Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója hozzátette: ennek a munkának a folytatásaként jött most létra a Neuropátia Centrum, amelyben az új diagnosztikai eszköz által lehetőség nyílik a népbetegségnek számító cukorbetegség szövődményeinek még a tünetmentes állapotban történő kimutatására és kezelésére.

 

Dr. Becsei László főigazgató főorvos és dr. Taybani Zoltán osztályvezető főorvos (Fotó: Ujházi György)

 

Az új készülék a páciens hőérzetét vizsgálja, ezáltal a vékonyrostok korai károsodása ismerhető fel – ismertette a modern diagnosztikai eszköz működésének lényegét, az új Neuropátia Centrum vezetője. Dr. Taybani Zoltán, a Réthy Pál tagkórház osztályvezető főorvosa kiemelte: az új eszközpark segítségével szeretnénk még több cukorbeteg lábvizsgálatát elvégezni.  Beszélt arról is, hogy az elmúlt években lényegében megnégyszereződött azoknak a betegeknek a száma akiknél célzottan vagy szűrő jelleggel el tudták végezni ezt a vizsgálatot, és bíznak abban, hogy ezt a számot tovább növelhetik. Az új eszköz ugyanis jelentősen meggyorsítja a kivizsgálást és betegek sokkal szélesebb körének válik majd elérhetővé a neuropátia szűrővizsgálat.

 

További programok »

FEL