A Csanádi pusztákon virágzik a kamilla

2022. április 29. 07:33 | behir.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén megkezdődött a kamilla virágzási időszaka.

Az orvosi székfű, vagy ismertebb nevén kamilla a szikes puszták jellegzetes növénye, mely a Csanádi puszták mindhárom részterületén, azaz a Kopáncs-pusztán, a Montág-pusztán és a Királyhegyesi-pusztán is viszonylag nagy mennyiségben fordul elő.

A csapadékos években szinte lepelszerűen, sárgásfehér szőnyegként borítja be a tájat. Idén azonban csak a legmélyebb szikerekben és a padkás szikesek padkaperemén bukkanhatunk rá kisebb kamillamezőkre. A szárazság miatt nemcsak a tőszám kevesebb az átlagosnál, hanem a maguk a növények is jóval alacsonyabbak, mindössze 5-10 centiméteresek. A fészekvirágzatúak közé tartozó növény egyéves, magról szaporodik. A legszélsőségesebb termőhelyű, szikes talajokon találja meg életfeltételeit. Ezeken a helyeken magas a sótartalom, nyár elejére a talajfelszín már rendkívül szárazzá és meleggé válhat. Ekkorra a kamilla már sokszor elvirágzik, elszárad és elszórja magját. 

Az Alföldön kifejezetten gyakori, a nemzeti parkban is minden szikes pusztafolton megjelenik tavasszal.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL