A családfakutató klubnak köszönhetően újult meg egy Ladics síremlék

2020. április 12. 07:08 | behir

Eddig nem ismertetett, érdekes helytörténeti jelentőségű felfedezést tett a Békés Megyei Családfakutató Klub: közvetlenül a Ladics családhoz kapcsolódó, elfeledett síremlékre bukkantak. A még tavaly ősszel indított kezdeményezés eredményeként egy, a gyulaiak számára igen fontos síremlék, dr. Ladics László feleségének és gyermekeinek nyughelye újulhatott meg.

A családtörténeti, helytörténeti alapvetéseket, érdekességeket kutató közösség, a Békés Megyei Családfakutató Klub motorja, Gyevnár Erika elmondta: az volt a céljuk, hogy az 1831-ben, a nagy kolerajárvány idején létesült Szentkereszt temető sírjait feltérképezzék, adatokat gyűjtsenek azért, hogy a későbbiekben egy ingyenesen elérhető digitális archívumot, egyfajta nyilvántartást hozzanak létre. A helyszín mindentől távol, Gyula külterületén található.

A gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban működő közösség tagjai többször jártak ott azért, hogy pontos, részletes lajstromot készítsenek az itt megtalálható, a város szempontjából is fontos történelmi személyiségek nyughelyeiről. Itt helyezték végső nyugalomra például Göndöcs Benedek és Mogyoróssy János földi maradványait. Mások mellett itt temették el a Ladics család több tagját. Az itteni Ladics sír meglehetősen rossz állapotban volt, ezért elhatározták, hogy tesznek a megújításáért, helyrehozataláért. Szoros összefogás eredményeként végül méltó körülményeket alakítottak ki.

Gyevnár Erika ismertette: ebben a sírboltban nyugszik dr. Ladics László hites felesége, és három gyermekük. A neveken kívül más nem szerepel a sírkövön. Dr. Ladics László ügyvéd dr. Ladics György fia és a Békés Megyei Takarékpénztár igazgatója volt, s ő maga a szülei mellett, a gyulai református temetőben nyugszik. Azt, hogy miért temették külön a férjet és a feleséget, nem lehet tudni. Talán az lehet a magyarázat, hogy a férj református, a feleség pedig katolikus vallású volt.

 

(Kép forrása: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.)

 

Gyevnár Erika közlése szerint a síremlék rendbetételére Angliából, Németországból, Ausztriából és Svájcból is érkezett – elszármazott gyulaiaknak köszönhető – anyagi támogatás, a fennmaradó részt a klub tagjai biztosították. A sírkő rendbehozatalát a konkrét munkát elvégző Csök Imre, vagyis a Kődoki néven ismert vállalkozó is támogatta. Gyevnár Erika azt is elmondta, a terveik között szerepel a Szentháromság temetőben található irgalmas nővérek síremlékeinek rendbetétele. Ebben az esetben is számítanak adományokra, azokra a segíteni vágyó felajánlókra, akiknek fontos, hogy a gyulai értékek fennmaradjanak.

Az 1831-ben, a kolerajárvány idején létesült Szentkereszt, más néven Kolera temetőben Gyula több ismert személye, családja, városi elöljárója nyugszik. Itt található például a Wenckheim kápolna és kripta, valamint Göndöcs Benedek apát-plébános, Gyula város országgyűlési képviselője, a Békés vármegyei Régészeti és Művelődéstörténelmi Társulat egyik megalapítója és id. Mogyoróssy János, a gyulai múzeum alapítója, a Békés vármegyei Régészeti és Művelődéstörténelmi Társulat egyik megalapítója sírja. Ide lett temetve Erkel Ferenc két testvére is a házastársával: Erkel János (Erkel Ferenc öccse) és Erkel Jánosné Unger Krisztina, illetve Nagynyújtódi Farkas Zsigmond és felesége, Erkel Terézia (Erkel Ferenc húga).

A gyulai Szentkereszt temetőben alussza örök álmát id. és ifjabb Terényi Lajos (mindketten alispánok, országgyűlési képviselők), Hódy Lajos (a neves Vásárhelyi Pál, a Duna- és Tisza-szabályzó mérnök veje), Ipolyi Stummer Gyula, Márki Lajos, Dobay János család, Heródek Lipót, a Schweitzer család, a Nuszbek család, a Dubányi, Schmidt és Winkler családok, Hajóssy Ottó ügyvéd, Huszka József, Dr. Nogáll László, Csausz Lajos és sokan mások.

 

 

Forrás: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

További programok »

FEL