A járvány miatt zömmel online programjai vannak a Hétpróbás Néptánciskolának

2021. április 29. 11:08 | Such Tamás

A Hétpróbás Néptánciskola Alapfokú Művészeti Iskola jelenéről, jövőjéről Vaszkó János mesél. Az intézmény igazgatója 1986-ban a Hétpróbás jogelődjében kezdett táncolni, majd 1998-óta a Balassi Táncegyüttes oszloposa.

„A Hétpróbás Néptánciskola a békéscsabai Balassi Táncegyüttes közvetlen utánpótlás képzőjeként alakult” – mondja Vaszkó János. – A táncművészek képzése mellett ugyanolyan hangsúlyt kap az egyéni fejlesztés, hiszen a jól kidolgozott módszertani háttérnek és a néphagyományon alapuló mozgás, illetve szociális tartalomnak köszönhetően rendkívül komplex fejlesztőpedagógia áll a növendékeink rendelkezésére. Ez a kulturális műhely a közösségteremtés jelentős színtere, a táncos osztályaink gyakorta az eredeti osztályközösségeknél erősebb kohézióval bírnak.”

 

Vaszkó János – Forrás: Vaszkó János

Vaszkó János – Forrás: Vaszkó János

 

Hozzáteszi, a több évtizedes múltra visszatekintő működésük alatt rendkívül szoros szakmai és egyéb együttműködést alakított ki a város általános iskoláival és a tankerületi központtal; az előbbiek mindegyikében telephelyük működik. Az alsó évfolyamok az adott iskolában, a felsősök néptáncórái azonban már a Balassi, Luther utca 6. szám alatti székházában zajlanak.

„2015-ben egy újabb szoros szakmai együttműködést indítottunk – folytatja –, amelybe a békéscsabai óvodákat és óvónőiket vontuk be, a csabai önkormányzat teljes támogatásával. Ennek köszönhetően a néptánccal végzett készség-képesség fejlesztő és kibontakoztató oktató-nevelő munkánk elért az óvodás korosztályhoz is. A járványügyi helyzet ellenére szeptembertől – a megelőző tanév beiskolázási létszámát némiképp meghaladva – gyakorlatilag jelentős fennakadás és megszakítás nélkül tudtunk működni.”

 

A Hétpróbás Tánciskola növendékei – Forrás: Vaszkó János

 

Továbbá elmeséli, online formában ugyan, de a karácsonyi szünet előtt egy kis műsorral lepték meg a szülőket; minden csoport készített egy etűdöt, amelyet videóra vettek és az osztályok zárt Facebook csoportjaiban közzétettek. A szokásaiknak megfelelően – szintén online – megtartották a félévi nyílt tanítási óráikat is, ahol a szülők megnézhették, hogy gyermekeik mivel foglalkoztak az első félévben és mennyit fejlődtek.

„Épp most vagyunk túl az Oktatási Hivatal által kiírt országos tanulmányi, online verseny elődöntőjén, melynek a régiós lebonyolítója is a Hétpróbás Néptánciskola volt – jegyzi meg. – Az idei tanévben szóló és páros kategóriában lehetett nevezni. Iskolánkból 7 produkció vett ezen részt (még nem született eredmény). A gyerekek jelentős, önálló munkával, pedagógusaink szakmai támogatása mellett készültek fel, a korábbi évek és a zárást megelőző időszak oktató-nevelő munkájára alapozva.”

 

 

Elmondja, a jövőt tekintve három fontos cél van előttük. Az egyik a tanévzáró előadás, amely rosszabb esetben – kivételesen – online formában lesz megtartva. Ha azonban májusban visszanyithatnak az iskolák, akkor a szokásos, táncos-közönséges kombinációval zárják az évet. A másik a beiratkoztatás a jövő tanévre, amit két lépcsőben bonyolítanak le: májusban az aktív növendékeket, szeptemberben pedig a leendő tanulókat várják. A harmadik pedig a Hétpróbás Néptánctábor, amely tavaly a nehézségek ellenére is nagy sikerrel zárult. Terveik szerint idén a tábor a hagyományoknak megfelelően augusztus első felében lesz.

„Szeptembertől ismét várjuk régi és új tanulóinkat, reményeink szerint már egy hagyományosan zajló tanévben. A néptánc fejlesztő erő és közösségteremtő tradíció. Továbbá köszönjük a szülőknek a támogatást és a kitartást ebben a bizonytalan helyzetben” – fogalmaz.

 

Galéria

 

***

A Hétpróbás Néptánciskola Alapfokú Művészeti Iskola megálmodója és létrehozója Mlinár Pál, aki jelenleg az iskolát is fenntartó Balassi Közalapítvány igazgatója. A közalapítványon belül három strukturális egység működik szimbiózisban: Balassi Táncegyüttes, Hétpróbás Néptánciskola AMI és a Viharsarok Táncszínház.

 

A Hétpróbás Tánciskola növendékei – Forrás: Vaszkó János

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL