A bluest és a népzenét érezni kell

2017. április 30. 09:52 | Mikóczy Erika

Sorrendben a 17. volt a szombat éjszakai Csabai Csípős Blues Fesztivál, ugyanis eddig már volt hét blues ház és kilenc blues kert rendezvény a Csabai Csípős Blues Club szervezésében.

– Korábban azért volt más-más a csabai blues fesztiválok neve, mert a programok egy részét zárt helyen, a másik részét pedig szabadtéren tartottuk. Miután most már valamennyi rendezvényünk szabadtéri, ezért nem tartunk külön blues ház és blues kert rendezvényeket, hanem csak így egyszerűen: Csabai Csípős Blues Fesztivált – árulta el Tuska Kata, a klub elnöke, akitől azt is megtudtuk, mi kell egy igazi jó blues fesztiválhoz Békéscsabán: természetesen élő zene, sör, pálinka, kolbász és támogatók, akik révén mindez létrejöhet.

Szombaton ez mind megvolt, és bár április végéhez képest szokatlanul hideg volt az este, ráadásul az eső is esett, a blues zene rajongóit ez nem tántorította el. Szép számban ott voltak a Körösök Völgye Látogatóközpont udvarán, hogy meghallgassák a budapesti Little Big Band, a csabai Borsodi Blues Collectiv és Little G. Weevil (USA-Magyarország).

 

A Borsodi Blues Collectiv képviselte hazánkat Dániában

Borsodi Laciék lemezbemutató koncerttel készültek. Áprilisban ők képviselték Magyarországot a most Dániában megrendezett European Blues Challenge-en. Az „Anything Can Happen” című új lemezüket – amelyen Borsodi Laci szerzeményei mellett Ripoff Raskolnikov és Little G. Weevil is írt dalszövegeket – erre az alkalomra időzítették.

– Egyre színvonalasabb a European Blues Challenge, idén 24 ország delegált zenekarokat, Magyarországot mi képviseltük. A Csabai Csípős Blues Klub nevezett minket oda, ugyanis a klub felvételt nyert a brüsszeli székhelyű European Blues Union-ba, így most már Paks mellett Békéscsaba is nevezhet zenekarokat. Februárban vonultunk stúdióba, gyakorlatilag március végére a kezünkben volt a CD, amivel kimentünk Dániába. Persze a”friss, ropogós”, vadonatúj CD mellé pálinkát és kolbászt is vittünk magunkkal – tudtuk meg Borsodi Lacitól.

 

Little G. Weevil visszajáró vendég Békéscsabán

A szombati Csabai Csípős Blues Fesztivál fellépője volt Little G. Weevil, blues gitáros, énekes, zeneszerző, producer is, akit régi ismeretség köt a csabaiakhoz.

– A kétezres évek elején ismerkedtem meg Borsodi Laciékkal. Mielőtt kimentem Amerikába, blues zenész voltam itthon is és jártam Csabán, de velük Horváth Misi szájharmonikás barátomon keresztül találkoztam. Misi volt Laciék szájharmonikása, innen az ismeretség. Később aztán megalakult a Csabai Csípős Blues Club, ami szerintem nagyon kellett, mert volt egy nagy űr a békéscsabai élőzenei életben. Így kezdtem el idejárni – mondta Little G. Weevil.

A zenészt sokan az egyik kereskedelmi televízió zenei tehetségkutató műsorának mentoraként tudják azonosítani, mint mondta ez a felkérés is nagyon jó tapasztalat volt számára. Kérdésünkre arról is beszélt, hogy ha ma egy fiatal blues zenélésre adja a fejét, szívét-lelkét, akkor mire kell odafigyelnie.

–  Fontos, hogy a saját életéből merítsen történeteken, ne mást próbáljon zeneileg, énekben vagy a szöveg tartalmát illetően másolni. A blues egy nagyon összetett műfaj, nem lehet csak elmagyarázni, könyvekből megtanulni vagy lekottázni. Meg kell ismerni a kultúrát, az embereket, akik ezt a műfajt képviselik. Ugyanúgy meg kell ismerni, mint a magyar népzenénél, hisz azt sem lehet csak kottából megtanulni. Ezt is, azt is érezni kell! Ha valaki végigjárja ezt az utat, és beleadja a saját egyéniségét, akkor viszont hiteles blues zenésszé válhat – jegyezte meg Little G. Weevil.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL