„A biztonság ugyanolyan érték, mint a boldogság, a szabadság vagy a szerelem”

2021. október 16. 08:30 | Such Tamás

Közéleti rendezvénysorozat – pódiumbeszélgetések és előadások biztonságról és biztonságpolitikáról zajlottak péntek este, a Csabagyöngye Panoráma termében.

Takács Árpád kormánymegbízott, egyben a rendezvény fővédnöke köszöntőjében elmondta, a biztonság ugyanolyan érték, mint a boldogság, a szabadság vagy a szerelem. A biztonságnak azonban ára is van, a szó szoros értelemben forintosítható ára van.

Meggyőződése: a jövő sikeres nemzeteit nemcsak az jellemezni, hogy mekkora GDP-je van, hanem az is, hogy a veszélyekkel szemben miképp tudnak védekezni.

 

Takács Árpád – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Takács Árpád – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, író előadásában először is megemlítette, hogy egy-egy mondatából akár külön előadást tudna tartani. (Én meg azt éreztem, hogy minden egyes szavából vagy négy ablak nyílik meg, mint amikor a világhálón kattintgatunk.)

Ráadásul többször megemlítette, hogy jó néhányszor kap hideget-meleget a sajtótól; illetve gyakran azt is aláhúzta, hogy a következő két mondatot ne írja le senki, miközben percek után már nem lehetett kibogozni, hogy melyik állítás legális, melyik nem.

Ettől függetlenül kitűnő, sziporkázó, humoros előadó. Először levette a nyakkendőjét, mert nem akarta felülöltözni a kormánymegbízottat. Majd később, amikor a zakójától is megvált, mindenkit megnyugtatott, tovább nem fog vetkőzni, de azt is hozzátette, ne nyúljon senki hozzá, mert tudja, hogy mennyi pénz van a zsebében.

 

Nógrádi György – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Nógrádi György – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Előadásában a világban zajló nagyhatalmak pulzálását jóformán címszavakban említette meg.

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban megjegyezte: nagyon csúnya dolgot mond, de az elmúlt évtizedekben az elnökök nem túl jól látták el a feladataikat. Noha azt vallotta, Trumppal kiváló kapcsolatokat épített ki hazánk, de elnöknek alkalmatlan volt. Bidenről szimplán csak annyit mondott: szenilis. Reméli, a következő választásokra a Republikánus Párt talál egy olyan 40-50 éves embert, aki kiválóan eltudja vezetni az USA-t.

Amikor Kínában járt azt kérdést tették fel neki, hogy miképp lehet a kínai kommunista párt vezetésével svéd típusú kapitalizmust felépíteni? Nem értette a kérdést, amit megismételték neki. Továbbra sem érette. Majd rá kellett jönnie, hogy Kínában ez a fő kérdés.

Elmondása szerint Oroszországban Putyin hatalma a választásokat követően töretlen. És minden bizonnyal Nógrádi szíve csücske Németország. („Németül ugyanolyan jól tudok, mint magyarul” – jegyezte meg.) Egész nap német anyagokat olvas; egyebek mellett Angela Merkelt egy kiváló vezetőnek tartja.

 

Galéria

 

(Az ilyen remek előadást meghallgatva, az ember még inkább elbizonytalanodik a biztonsággal kapcsolatban.)

A szünetet követően dr. Fehér András, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Biometria Intézetének igazgatója, valamint dr. Otti Csaba, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Biometria Intézetének vezető kutatója tartott előadást. Az alábbi témák kerültek a fókuszba (boncolgatták) Automatizált arcfelismerő rendszerek lehetőségei és korlátjai a terrorizmus elleni védekezésben; a világpolitika 2021-ben és az új típusú fenyegetettség, új válaszok a magánbiztonság, a közrend szolgálatában.

Az etapok között musical részletekkel közreműködött Réger Wanda színművész. A rendezvény moderátori szerepét Kovács Eszter Elza biztonság- és védelempolitika szakirányú politológus látta el. A programra érkezők egy tombolajegyet kaptak; a sorsoláson a fődíj egy Scholtz Endre festmény volt.

 

Nógrádi György könyvei – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL