A békéscsabai nemzetiségeket ünnepelték

A megyeszékhelyen hagyománynak számít, hogy minden évben közös ünnepséggel tisztelegnek az öt békéscsabai nemzetiségi önkormányzat munkája előtt. A szervezetek a hétfői eseményen is képviseltették magukat. Egyúttal átadták a nemzetiségi önkormányzatok által odaítélt kitüntetéseket is.

 

 

Békéscsaba a népességet alkotó nemzetiségek nélkül nem vált volna azzá a közösségé, ami mára formálódott – emelte ki köszöntőjében Szarvas Péter. A város polgármestere hangsúlyozta: nekik köszönhető, hogy mintegy oázisként, egy egyre terebélyesedő, zöldellő liget alakult ki a Dél-alföldi pusztán. Hozzátette: a település háromszáz éves történelme során a nemzetiségek mindenkor békében éltek egymás mellett. Mindig arra törekedtek, hogy segítsék egymást és a város fejlődését. Őrizték a hagyományokat, a saját népcsoportjuk kultúráját és ezzel egész Békéscsabát fejlesztették, szépítették.

A Szák Kocsis Péter vezényelte Chopin kórus három lengyel dalt adott elő. A kórust Földesi Zoltán kísérte zongorán. Ezt követően Leszkó Malgorzata elnök méltatta Vargáné Bohus Máriát és Varga Mihályt, akik a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesületben végzett munkájukért a lengyel nemzetiségi önkormányzat kitüntető oklevelét vehették át.

– Gyermekkorom óta szimpatizálok a lengyelséggel, hiszen édesapám megjárta a háborút. Mindig meghatódom, ha arra gondolok, hogy nem lennék, ha a lengyelek nem segítettek volna neki. Édesapám mindig nagy szeretettel beszélt a lengyelekről, hiszen segítették őt: a parasztok enni és ruhát adtak neki. Nagyon köszönjük ezt az elismerést, nagyon meghatódtunk, és igyekezni fogunk, hogy a jövőben is segítsük az egyesület munkáját a férjemmel – mondta Vargáné Bohus Mária.

Ezt követően a résztvevők a Tabán Néptánc Együttestől őrkői cigány táncokat láthattak, majd a Szent László Utcai Általános Iskola diákjai is előadtak egy autentikus roma táncot. Kovács Erzsébet, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke megköszönte Békéscsaba önkormányzatának az egész éves együttműködést.

Majd Liszt Ferenc Szerelmi Álmok című műve csendült fel zongorán Gál Csaba előadásában, a német nemzetiségi önkormányzat felkérésére. Ezt követően Bíró József elnök beszélt a nemzetiségi önkormányzat 2018-ban végzett munkájáról.

A szlovák gimnázium diákjainak előadása után Lászik Mihály ismertette Miroslav Kmeť életrajzát, akit a helyi szlovák önkormányzat plakettel tüntetett ki.

 

Miroslav Kmet a békéscsabai szlovák önkormányzat plakettjét vehette át. Fotó: Kovács Dénes
Miroslav Kmeť a békéscsabai szlovák önkormányzat plakettjét vehette át. Fotó: Kovács Dénes

 

– Megtisztelve érzem magam, mert számomra ez a város második otthonommá vált. Mint 25 éves fiatalember érkeztem ide a városba, és mindazt, amivé váltam ennek a városnak köszönhetem – a kutatást, a tanítást – mindennek az alapjait itt szereztem meg. Békéscsaba nem csak szakmai szempontból jelenti a második otthonomat azzal, hogy itt találtam anyagot, forrásokat a kutatásaimhoz, hanem itt éltem a feleségemmel együtt, itt leltem barátokra és innen vittük haza az első fiunkat, számomra ez is nagyon sokat jelentett – mondta az elismerés kapcsán Miroslav Kmeť szlovák történész, aki a Dél-alföldi szlovákság történetének elismert kutatója.

A békéscsabai szlovák önkormányzat kitüntetését követően ismét a Tabán Néptánc együttes előadását láthatták az érdeklődők, akik nadabi román táncokat mutattak be. Végül a helyi román önkormányzat emlékplakettjét adták át Frankó Sándornak.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,