Készség- és kompetenciafejlesztő eszközt is lehet kölcsönözni a könyvtárból

2024. március 1. 17:04 | Csiffáry Zsuzsanna

2023 őszétől a Békés Megyei Könyvtárból a klasszikus könyvtári dokumentumok mellett számos készség- és kompetenciafejlesztő eszközt is kölcsönözhetnek az érdeklődők. Az intézmény TárgyTárából a kerékpártól kezdve a társasjátékig kölcsönözhetnek azok, akik rendelkeznek érvényes olvasójeggyel.

A Békés Megyei Könyvtárban a TárgyTár is az érdeklődők rendelkezésére áll. Az ötlet nem új, külföldről érkezett a "lendület", több németországi könyvtár is kínál a felhasználóinak kölcsönzésre különféle használati eszközöket. Juhász Zoltán, az intézmény igazgatója a pénteken tartott sajtótájékoztatón beszélt erről.  

 

Kép: Behir.hu

 

– Körülbelül tíz évvel ezelőtt alakult ki a könyvtáros szakmában az úgynevezett dolgok könyvtára. Angliában és az Egyesült Államokban vezették be legelőször ezt az újfajta gondolkodást. Németországban és Franciaországban is "talajt kapott" és meghonosodott, majd 2022 májusában nyílt meg az első hazai dolgok könyvtára a Goethe Intézetében – fogalmazott az igazgató. 

A könyvtár gyűjteményében a DIY (csináld magad), étkezés, sport, szórakozás, területekhez kapcsolódóan találhatók kölcsönözhető eszközök. A TárgyTár olyan eszközöket kínál kölcsönzésre, melyekre nem állandó jelleggel van szükség. A könyvtári tagoknak így nem feltétlenül kell megvásárolniuk ezeket a tárgyakat, mivel az adott alkalomra – a megadott határidőig – kikölcsönözhetik azokat.

A Békés Megyei Könyvtár az első olyan közkönyvtár, amely széles kínálatban biztosít tárgyakat kölcsönzőknek. Kertész Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese megjegyezte, hogy a nyolcvanas években az alapító igazgató kezdeményezésére művészeti munkákat lehetett kölcsönözni az intézménytől. 

A TárgyTárról, illetve e lehetőség szabályairól ezentúl a Békés Megyei Könyvtár honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. 

 

Kép: Behir.hu

További programok »

FEL