A Balassi Táncegyüttes kapta a legjobb együttesnek járó díjat Izmirben

2019. szeptember 11. 10:56 | behir

A legjobb együttesnek járó díjat hozta el a Balassi Táncegyüttes a a törökországi Izmirben rendezett nemzetközi folklórfesztiválról , ahol nyolc ország táncosai mérettették meg magukat.

A Balassi Táncegyüttes tagjai augusztus 24-én utaztak Törökországba, ahol egy teljes hetet töltöttek. A fesztiváligazgatóság meghívta az együttest, amelynek tagjai hat éve már jártak ott, és a Folklórfesztiválok Szövetsége – CIOFF Hungary is úgy gondolta, hogy ők képviselhetnék ezen a fórumon Magyarországot.

A fesztiválon a Balassi mellett Oroszország, Lengyelország, Spanyolország, Szerbia, Makedónia, az Észak-ciprusi Török Köztársaság és Törökország táncosai léptek fel.

 

Fotó: Efem Gsk facebook

 

Mlinár Péter, a Balassi koreográfusa elmondta, hogy nagyon speciális volt a versenyre való felkészülés, hiszen elég sok követelménynek kellett megfelelniük.

– Erre a fesztiválra 10-15 perces műsorokkal kellett készülnünk, amelyben megpróbáltuk a Kárpát-medence magyar néptánc kultúráját a legszínesebben bemutatni. Izmirben nemcsak a magyar népi kultúrát, a zenét és a táncot képviseltük, hanem az országot is. Az együttes tagjai éppen ezért a kiutazás előtt egy tréningen vettek részt, amit a CIOF Magyarország képviselője tartott arról, hogy formailag és akár emberileg is hogyan képviselhetjük a legjobban a hazánkat a fesztiválon – jegyezte meg Mlinár Péter.

A Balassi Táncegyüttes Izmirben méltón képviselte Magyarországot, a nemzetközi folklórfesztiválról a legjobb együttesnek járó díjjal térhettek haza.

 

Mlinár Péter

 

Mint azt Mlinár Péter a Balassi jövőbeli terveiről elmondta, nagyon színes évadnak néznek elébe. Országos és regionális fesztiválokra készülnek, ismét lesz koprodukciójuk a Békés Megyei Jókai Színházzal, és persze a műhelymunkára is nagyon sok időt fordítanak és színesítik a repertoárt.

További programok »

FEL