A bal oldalon való alvás jótékony hatással van a szervezetünkre

2020. január 11. 17:44 | behir

Mindenkinek megvan a kedvenc alvópozíciója, legyen az háton, hason vagy valamelyik oldalon. Utóbbi esetében már jó úton haladunk, hiszen kiderült, hogy az a legegészségesebb, ha a bal oldalunkon pihenünk.

Egy kutatással a szakameberek arra a megállapításra jutottak, hogy a bal oldalon való alvás jótékony hatással van a szervezetünkre. Lássuk, hogy az orvosok miért ezt a testhelyzetet ajánlják.

 

kép: kiskegyed.blikk.hu

 

  1. Nyirokkeringés

A nyirokrendszer fő feladata a betegségek és fertőzések elleni védelem, a tápanyagok szállítása, illetve a salakanyagok eltávolítása a szervezetünkből, így rendkívül fontos része az immunrendszerünknek. A bal oldalunkon történő alvás azért tudja támogatni a nyirokkeringést, mert a nyirokfolyadék alapból azon az oldalon gyűlik össze.

  1. Segíti a szívműködést

A szívünk köztudottan a bal oldalunkon található, így ha ebben a pózban alszunk, akkor egyértelműen segítjük szívünk munkáját, továbbá az aorta is balra hajlik, ezáltal könnyebben tudja a szív a szükséges mennyiségű vért az erekbe pumpálni. Amennyiben a jobb oldalunkon fekszünk, akkor mindezt felfelé kell pumpálnia, amihez azonban sokkal több energiára van szükség.

  1. Támogatja az emésztést

A gyomrunk felépítése miatt szintén jót teszünk a szervezetünkkel, ha a bal oldalunkon térünk nyugovóra. Ha mégis az ellentétes oldalunkon pihenünk, akkor gyomorégéstől szenvedhetünk, ugyanis a gyomorsav könnyedén bekerülhet a nyelőcsövünkbe.

  1. Sokkal kényelmesebb

Aki például inkább a hátán vagy a hasán szeret aludni, az most biztosan a fejéhez kap. Pedig anatómiailag sokkal kényelmesebb a bal oldalon történő alvás, hiszen ott helyezkedik el a gyomor és a hasnyálmirigy, így amennyiben ezen a felünkön pihenünk, a testünknek nem kell a gravitáció ellen harcolnia.

  1. Megkönnyíti a lép dolgát

Az eddig felsorolt szervekhez hasonlóan a lép is a bal oldalon található, így ez is hatékonyabban tud működni. A lép feladatai közé tartozik a vér tisztítása, épp ezért rendkívül fontos, hogy minél hatásosabban tudjon dolgozni.

 

Plusz egy ok:

Ha a bal oldalunkon alszunk, könnyebben elkerülhetjük a májzsugorodást, és a különböző májbetegségek kialakulását. Mivel a máj a jobb oldalon található, így a bal oldali alvás kímélő hatással van a májra, sőt a felhalmozódott méreganyagok is könnyebben távoznak. A keringésserkentő és a máj tehermentesítése miatt is inkább a bal oldalon való alvást ajánlják a szakértők a várandós nők számára, főleg az utolsó trimeszterben.

 

Forrás: benu.hu/twice.hu

További programok »

Életmód

Lezárult a CsabaPark legújabb, 740 millió forintos beruházása – galériával

740 millió forint vissza nem térítendő támogatásból befejeződött a CsabaPark és környezetének fejlesztése, amely a „Zöld város kialakítása” című nyertes pályázat révén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban jött létre. A projektzárót szeptember 21-én tartották a Pálinkamúzeumban.
2020. szeptember 21. 14:47
FEL