A 193. Anna-bál Békés megyei vonatkozásai

2018. július 23. 16:35 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Békés megyéből származó hölgyek idén sorra hódítanak szépségükkel, ahogy arról beszámoltunk a Miss World Hungary-t a vésztői Szarvas Andrea nyerte. A hagyományos balatonfüredi Anna-bálon pedig – amelyet 1825. óta rendeznek meg évente – a mezőkovácsházi származású, hat éve Budapesten élő Tóth Kinga Zoét választották a bál szépének szombaton. Az első udvarhölgy a kecskeméti Kanizsai Magdolna, a második udvarhölgy pedig a veszprémi Kovácsics Virág lett.

– Nem tudom, pontosan mivel jár ez a cím, az biztos, hogy a korábbiaknál többet leszek Balatonfüreden. Korábban modellkedtem, így örömmel veszek részt majd különböző eseményeken, ha ezt kérik tőlem. Reklám és marketing szakon diplomáztam, de még nyitott vagyok sok mindenre – mondta a balatonfured.hu-nak a bál szépe, a Békés megyei Mezőkovácsházáról származó, hat éve Budapesten élő, 26 éves Tóth Kinga Zoé.

 

A 139. Anna-bál szépe és udvarhölgyei. / Balról jobbra: Kovácsics Virág (második udvarhölgy), Tóth Kinga Zoé (Anna-bál szépe), Kanizsai Magdolna (első udvarhölgy) Fotó forrás: Tóth Endre / Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

A 139. Anna-bál szépe és udvarhölgyei. / Balról jobbra: Kovácsics Virág (második udvarhölgy), Tóth Kinga Zoé (Anna-bál szépe), Kanizsai Magdolna (első udvarhölgy) Fotó forrás: Tóth Endre / Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

 

A hagyományokhoz híven bálozók választották ki a báli közönség legszebb 15 - idén holtverseny miatt 16 – hölgyét, akik közül Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, korábbi Anna-bál szépe, V. Kulcsár Ildikó újságíró, és Schiffer Miklós divatszakértő alkotta zsűri választotta ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

Nem véletlen az, hogy Békés megyei olvasóinknak nem csupán Tóth Kinga Zoé, hanem az első udvarhölgy, Kanizsai Magdolna arca is ismerős lehet, ugyanis a 19 éves kecskeméti lány 4 éven keresztül a BRSE utánpótlás csapatát erősítette. Kanizsai Magdolna a balatonfured.hu-nak azt nyilatkozta, hogy jelenleg a Kecskemét NB II-es csapatában röplabdázik, és továbbra is szeretné folytatni a versenysportot.

A hölgyek idei eredményei mellett volt még megyei vonatkozása az Anna-bálnak, hiszen a rangos esemény már évtizedek óta elképzelhetetlen a mezőhegyei nóniusz ötösfogat nélkül.

– A tavalyi évben a bál szépét az ötösfogaton a készenléti rendőrség díszegysége kísérte, szintén nóniuszokon. A Mezőhegyesen 200 éve kitenyésztett és tenyésztett eredeti nóniuszállományból származó lovak alkotják a fogatot, melyet a tavalyi kettesfogathajtó Magyar Bajnok, Papp János hajt az Anna-bálon, a fogat egyes lovai pedig szintén a bajnoki fogatból kerülnek ki – mondta Pap István Tibor. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: Ezen a rangos társadalmi eseményen való részvétel nem sport, viszont évszázados örökségünk és fogathajtó hagyományaink megnyilvánulása, s megtiszteltetés, hogy a szervezők fontosnak tartják a fogathajtó kultúra megjelenítését, s a mezőhegyesi nóniuszok jelenlétét – írta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közösségéi oldalán még a bál előtt.

 

A mezőhegyesi nóniusz ötösfogat Balatonfüreden Fotó: Tóth Endre / Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

A mezőhegyesi nóniusz ötösfogat Balatonfüreden
Fotó: Tóth Endre / Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

 

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. munkatársai, a lovakat mezőhegyesi nehézveretes sallangos díszszerszámmal szerszámozták fel és Cziráky típusú hintóba fogták be Nonius-20 Zemplént, Nonius-10 Zsinatot, Nonius 11-Zuzmót, Nonius IV-15 Toszkát és Nonius IX-20 Rokkát. A segédhajtók – Juhász József és Juhász Károly - pedig a ménesbirtok díszkocsis ruháját viselték. Az ötösfogatot a készenléti rendőrség díszegysége kísérte, ugyancsak mezőhegyesi nóniusz lovakkal – tájékoztatta szerkesztőségünket Cseh-Lakos Ilona, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kommunikációs munkatársa.

 

A sok éves hagyományoknak megfelelően a mezőhegyesi fogatban utazott vasárnap az Anna-bál szépe, a mezőkovácsházi származású, Budapesten élő Tóth Kinga Zoé. Fotó forrás: Tóth Endre / Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

A sok éves hagyományoknak megfelelően a mezőhegyesi fogatban utazott vasárnap az Anna-bál szépe, a mezőkovácsházi származású, Budapesten élő Tóth Kinga Zoé. Fotó forrás: Tóth Endre / Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

 

 

A szervezők idén lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek arra, hogy a mezőhegyei nóniusz, a szilvásváradi lipiciai, továbbá a bábolnai, shagya arab lovakból kiállított ötösfogatokkal sétakocsikázzanak. A bált követően, vasárnap délelőtt, pedig ezek a fogatok vitték körbe a bál szépét és udvarhölgyeit Balatonfüreden.

 

Forrás: balatonfured.hu / Nemzeti Ménesbirtos és Tangazdaság Zrt / behir

További programok »

FEL