Együtt ünnepel a Viharsarok – Mutatjuk az augusztus 20-ai programokat!

2023. augusztus 11. 10:51 | Varga Diána

Szinte nincs olyan település Békésben, ahol ne szerveznének valamilyen programot az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án. Ezek közül szedtünk össze egy nagy csokorral alábbi cikkünkben!

Ismét megmozdul Békés apraja-nagyja, jön ugyanis a 25. Madzagfalvi Napok, amelyet az utóbbi években már nem szeptember elején, hanem augusztusban, az államalapítási ünnep idején szerveznek meg. A látogatókat ezúttal véradással, utánpótlás és felnőtt férfi kézilabda mérkőzéssel, helytörténeti kiállítással, Hevesi Ferenc életművét bemutató tárlattal, díszmadár kiállítással, kirakodó vásárral, helyi szervezetek bemutatkozásával, ikertalálkozóval, főzőversennyel, társasjátékokkal, valamint Bódi Guszti és Margó, Nemazalány és Sofi, az Irigy Hónalj Mirigy, Sas Attila és barátai, valamint Kowalsky meg a Vega, Groovehouse, Zoltán Erika, Benisso, Valmar és a 3+2 zenekar koncertjével, illetve Homonnay Zsolt és Polyák Lilla musical műsorával várják.

 

 

Ahogyan azt már megszokhattuk, Békéscsabán. a Lencsési Közösségi Ház jóvoltából a József Attila lakótelepen élők saját ünnepséggel melegítenek az augusztus 20-ai programokra a Féja Géza téren és a közösségi házban. Augusztus 18-án, 17 órától a Csorvási Majorettek felvonulása nyitja meg az esti programot, majd fellép Gulyás Berta, a Fitdance Center, a Balassi Táncegyüttes, Hevesi Imre együttese, a Bartók Béla Szakgimnázium diákjai, az est sztárvendége pedig a Csillag Születikben felfedezett László Attila lesz.

 

 

Békéscsabán a szokásokhoz híven augusztus 20-ára időzítették a programokat: 9:30-tól a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar zenél, majd a 10 órakor kezdődő ünnepélyes zászlófelvonás után ökumenikus kenyérszentelés és áldás következik; köszöntőt mond Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter polgármester. 11 órától a Csaba Nemzetiségi Táncegyüttes lép fel, majd Döge Csaba és Szilágyi Ati műsorát élvezhetik a kisebbek 16 órától. Az érdeklődők 18 óráig tölthetik ki a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület totóját, majd 17 órától a Brass Vibe, a DobShow és a Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertjét élvezheti a közönség. 21 óra után a polgármester mond köszöntőt, 21:15-kor kezdődik a tűzijáték, majd a Bikini koncert a főtéren.

 

Fotók. behir.hu/ Szabó Richárd

 

A Pulyka térre várják a szervezők az Ecsegfalvi Napok után érdeklődőket augusztus 18-án és 19-én. Pénteken mozgó mozi, szombaton koncertek lesznek, fellép például a Kállay Saunders Band, az Animal Cannibals, a Szimpátia Együttes, a Bud Spencer és Terence Hill Emlékzenekar, a Fülemüle Együttes, valamint az Antovszki Band.

Dévaványán augusztus 18-án 16 órakor ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak, amelyen átadják a Dévaványa díszpolgára elismerést. Augusztus 20-án 15 órától Múzeumkerti Ramazuri címmel szerveznek kézműveskedést és foglalkoztató játékot; 18 órától A tengerlépő mesével és kalanddal várják a kicsiket és a nagyokat ugyanezen a helyszínen, majd 21 órakor kezdődik az ünnepi tűzijáték, 21:45-kor pedig a kertmozi a Hab című filmmel.

Füzesgyarmaton 16 órakor kezdődnek az ünnepi programok vasárnap: előbb képviselő-testületi ülés lesz, majd 20:30-kor a Csodaszarvas című musicalt adja elő a szarvasi Cervinus Teátrum társulata a víztorony melletti rendezvénytéren. A tűzijáték 23 órakor kezdődik.

Gyomaendrődön ismét megrendezik az immár 25 éves múltra visszatekintő nemzetközi halfőző versenyt. Tiszai-körösi, dunai halászlével, valamint egyéb kategóriába sorolható halételekkel lehet nevezni. Aki kíváncsi, hogyan készíti el ételét egy mesterszakács, annak Tímár Attila mutatja meg a különböző fogásokat.

A zumba szerelmeseit várják Gyulára augusztus 18-ától 20-áig, ahol először rendeznek fesztivált a mozgásforma jegyében. A zumba mesterkurzusok mellett ki lehet próbálni az aquazumbát, valamint zumbához kapcsolódó tárgyakat, eszközöket is lehet majd vásárolni. Aki nem fáradt el eléggé nap közben, az esti afterpartyn adhatja ki magából azt, ami még benne maradt.

Gyulánál maradva: augusztus 18-án bábelőadással és a Powerpeat Ütőegyüttes koncertjével kezdődik a városi ünnepség-sorozat. Másnap délután mesesarok várja a legkisebbeket, majd 20 órától a 75 éves helyi néptáncmozgalmat, valamint az ország első néptáncfesztiválját ünneplik a tószínpadon. Késő este a Talléros Együttes táncháza szólítja meg a közönséget. Augusztus 20-án 16 órától a Hanta Banda ad koncertet, 18 órától az egyházak képviselői és Görgényi Ernő polgármester szegi meg az új kenyeret. 18:45-től a Téglás Zenekar lép fel; 20 órától a városvezető mond köszönőt, majd az Ismerős Arcok zenekar ad koncertet, melyet tűzijáték követ.

 

 

Kaszaperen augusztus 19-én pörköltfőző versenyen mérhetik össze tudásukat a település szakácsai, valamint barátaik, családtagjaik. Emellett a település legszebb és legfinomabb új kenyerét is keresik a szervezők.

Lőkösházán augusztus 19-én és 20-án tartanak falunapot. Szombaton 10 órától főzőverseny kezdődik, délután kulturális programok, helyi együttesek fellépése, este pedig Pál Dénes, a Gráciák hegedűtrió, valamint vízi lángshow várja az érdeklődőket. Vasárnap megkoszorúzzák a Szent István szobrot és ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak, majd megszentelik az új kenyeret.

26. alkalommal szervezik meg Mezőberényben a Berényi Napokat augusztus 19-én és 20-án. A programok középpontjában a település alapításának 300. évfordulója és a helyi értékek állnak. Az első napon rendezik meg a Szalai Barna tenisz kupát, bemutatkoznak a Malom Fitness DSE sportolói, valamint az örömtáncosok, emellett fellép a Berény Táncegyüttes és a Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, a Berényi Népdalkör és a Szlovák Páva. Koncertet ad a Pécsi Tudományegyetem rezesbandája, a Show&Bors Party Zenekar és Feyér Zita, később pedig Dj Lennard táncoltat meg mindenkit. Egy nappal később ünnepi szentmisét tartanak a katolikus templomban, lesz ünnepi képviselő-testületi ülés, úszóverseny, egyéni- és páros asztalitenisz bajnokság, és a triatlonba is bele lehet kóstolni. Külön ünnepséget tart a Mezőberényi Erdélyi Kör a székelykapunál, míg a Német Nemzetiségi Házban kávéval és süteményekkel várják az érdeklődőket. A nap látványossága a Szent István napi felvonulás lesz, majd Siklósi István polgármester mond köszöntőt. Fellép a Mezőberényi Ifjúsági Fúvószenekar, a Mezőberényi Mazsorett Együttes, a ZumBrigád Team, valamint az Irigy Hónalj Mirigy. A napot tűzijáték zárja.

Mezőhegyesen is két napon át ünnepelnek: szombaton 15 órától a Léghajlító Meseszínház szórakoztatja ifjú közönségét A fejszekása című műsorral, majd 16 órától a Pántlika ovis néptáncsoport mutatja be tudását; 19 órától Bebe énekel, 20 órától pedig a Magyar Rhapsody Projekt ad koncertet. 22 órakor Betty Love lép színpadra. Vasárnap 8:30-kor kezdődik a kenyérszentelő ünnepi mise a Szent György plébánián, 9:30-tól hálaadó, úrvacsorás istentisztelet lesz a református templomban, 17 órától pedig templomi hangverseny lesz ugyanitt.

 

 

Mezőkovácsházán augusztus 18-a és 20-a között rendezik meg a Kovácsházi Napokat. Az egészségmegőrző programok mellett az érdekkődők megcsodálhatják Németh Ilona divattervező munkáit, lesz ünnepi képviselő-testületi ülés, koszorúzás és szentmise, véradás, főzőverseny, kézműves és közlekedésbiztonsági foglalkozások. Fellép: Herceg, a Duma’ Színház, a Dirty Slippers, mindezt tűz-show és utcabál követi.

Az orosháziak városi ünnepségen emlékeznek az államalapításra augusztus 20-án: 9 órától a Szent István szobornál mond ünnepi beszédet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnőke, majd ökumenikus kenyérszentelés lesz. Közreműködik Kocsis Dénes, a Budapesti Operettszínház színművésze, valamint az Orosházi Fúvószenekar. 19-én este egyébként Anna and the Barbies, 20-án este pedig Welhello koncert lesz Gyopárosfürdőn.

Sarkadon az Éden Fesztivál várja a szórakozni vágyókat. Augusztus 19-én este Sterbinszky, D Session, Czaga, Strikz, Dj Free, Akiia, Dj Széplucky, valamint maga a település polgármestere, Mokán István, művésznevén Dr. Mokan pörgeti a lemezeket a vásártéren.

A kutyás sportok szerelmeseit várják Szabadkígyósra augusztus 20-án, 11 órától a szabadkígyósi Wenckheim-kastély parkjába, ahol agárfuttatást rendeznek. Ki lehet próbálni a műnyúl kergetést mindenféle egyéb kutyafajtával is, sőt, az apró népet is invitálják egy futóversenyre.

 

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély. Forrás: Nemzeti Kastély- és Várprogram

 

Szarvason az ünnepi programok szombaton kezdődnek: 15 és 17 órától a Munkácsy Most kiállítást lehet megnézni Boronyák Gergő szubjektív tárlatvezetése során, a zenepavilonban 19 órától a Városi Fúvószenekar lép fel, 21 órától pedig utcabál kezdődik az Alkotmány utcai sportcsarnok és a városi könyvtár közötti területen, Dj Leslie & Movebeats vezényletével. Vasárnap 10 órától az Erzsébet ligeti ifjúsági táborban rendezik meg a IV. Trianoni Emléktusát, valamint a XXXIV. Szent István Napi Távúszást. 10:30-tól Péli Miklós, 15 órától pedig Gyarmati Gabriella vezeti körbe az érdeklődőket a Munkácsy-kiállításon. 15:30-tól TérZenét ad a Városi Fúvószenekar az Ótemplom téren, 16 órakor kezdődik az ökumenikus kenyéráldás az ótemplomban. 20 órakor kezdődik a fáklyás felvonulás a Holt-Körösön a Szarvasi Kajak-Kenu Vízisport és Szabadidő Clubnál, 20:30-tól pedig a „Kell még egy szó” című zenés-verses műsort láthatja a közönség a vízi színházban. Az ünnepi tűzijáték 21:15-kor kezdődik.

Tótkomlóson is erre a hétvégére időzítették a városnapokat: 18-án a művelődési ház felújításának projektnyitójával kezdenek, majd a Természet Házában nyílik meg az „Alkotni öröm” című kiállítás. 19 órától utcabál lesz Lapossal, 21:30-tól pedig vízjáték- és lángshow kezdődik a multifunkciós téren. Szombaton 11:30-tól megkoszorúzzák a Szent István szobrot, 13 órától a Szlovák Közösségek Házában megnyílik a „szlovák kultúra udvara” számos finomsággal, míg 14 órától a résztvevők az országos vízipisztoly csata rekordját próbálják megdönteni a Rózsa fürdőben. 17 órától a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar ad hangversenyt az evangélikus templomban. 17:30-tól a Spektrum együttes zenél a ligetben, 20 órától pedig a Bikini; 22 órától Tuska Milán pörgeti a lemezeket. Vasárnap a hagyományoknak megfelelően délelőtt tartják a búcsút, 10 órától ünnepi szentmise és istentisztelet kezdődik a katolikus, illetve az evangélikus templomban. 14 órától erős emberek lepik el a ligetet, 15 órától néptáncosok veszik át a helyüket.

További programok »

FEL