85 km/órával hajtott lakott területen, biciklist gázolt

2022. szeptember 25. 08:21 | behir.hu

Súlyos egészségromlást előidéző közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy 33 éves büntetlen előéletű békési férfi ellen, aki a sebességhatárt jelentősen túllépve okozott súlyos sérüléssel járó balesetet.

A férfi 2021. május 26-án az esti órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett Kétegyháza lakott területén, a Toldi utcában a Damjanich utca felől a Gyulai út irányába, a lakott területen engedélyezett 50 km/óra sebességet jelentősen túllépve, 80-85 km/óra sebességgel.

A járművezető a Toldi utca – Márki utca kereszteződését megelőző útszakaszon – a későbbi ütközési helytől 40-45 méterre észlelte –, hogy az előtte, vele azonos irányban az úttest menetirány szerinti jobb szélén közlekedő kerékpáros nő megkezdte a balra kanyarodást az úttest bal oldala mellett kiépített kerékpárút irányába. A férfi ekkor balra elkormányzott és vészfékezett a baleset elhárítása érdekében, de ez a sebességtúllépés miatt nem vezetett eredményre, a kerékpárost a menetirány szerinti bal oldalon elütötte.

Amennyiben a terhelt az engedélyezett 50 km/óra sebességet nem lépi túl, úgy az általa alkalmazott vészfékezéssel, de akár intenzív fékezéssel is elkerülhető lett volna a baleset. Az 50 km/óra sebességhez ugyanis vészfékezés mellett 25-26 m, intenzív fékezésnél 30-31 m, míg lassító fékezés esetén 43-45 méter féktávolság tartozik. Ehhez képest a 80-85 km/óra sebességnél lényegesen hosszabb a féktávolság: vészfékezés esetén 53-61 m, intenzív fékezésnél 64-74 m, lassító fékezésnél pedig 94-109 m. A baleset következtében az akkor 61 éves sértett igen súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, és a sérülésekkel összefüggésben súlyos egészségromlás is kialakult nála. A terhelt megszegte a KRESZ 26.§ (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat, mely szerint személygépkocsival lakott területen legfeljebb 50 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

Forrás: Békés Megyei Főügyészség

További programok »

FEL