70 éves a békési könyvtár

2019. november 28. 14:06 | D. Nagy Bence

A napokban ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját a békési könyvtár. Az évforduló alkalmából ünnepséggel köszöntötték a nagy múltú intézményt.

- Tisztelni a múltat, építeni a jövőt – ezzel a gondolattal kezdte köszöntőjét Vámos Zoltán, Békés alpolgármestere. A már hetven éves múlttal rendelkező békési könyvtár – 2010 óta Békés Városi Püski Sándor Könyvtár – jogelődjét még 1949-ben avatták fel. Az akkori népkönyvtár és kultúrotthon avatóünnepségére Losonczy Géza, a Népművelési Minisztérium államtitkára érkezett Békésre, megajándékozva a várost ezer új kötettel.

Vámos Zoltán kiemelte, hogy egy lakóközösségnek kötelessége erősíteni, felemelni a könyvtárat, a művelődési központot, hiszen ezek teszik élhetővé és megtartó erejűvé a települést. Az alpolgármester hozzátette, a mindenkori városvezetés feladata az, hogy a kulturális élet anyagi alapját előteremtse.

A könyvtár múltjáról Erdősné Sági Mária igazgató beszélt, kiemelve az elmúlt tizenöt év nehézségeit. A legnagyobb feladat a digitális átállás volt, amelyhez a szükséges összegeket – a Békés Megyei Könyvtárral konzorciumban – pályázatokon keresztül nyerte el az intézmény. Az igazgató hozzátette, ismét erősödik a könyvtár, mint közösségi tér szerepe. A tapasztalat azt mutatja, hogy a digitalizáció nem ellensége a hagyományos olvasásnak, a könyvtárak feladata ma az, hogy minden generáció felé megtalálják az elérés útját.

FEL