67 utcát a újítottak fel Békéscsabán

2017. január 9. 06:52 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Befejeződött annak a hatvanhét utcának, útszakasznak a felújítása Békéscsabán, amelyet két milliárd forintos kormányzati támogatásból finanszírozott az önkormányzat. A forrást a Modern Városok Program keretében kapta a város, 2015 decemberében.

Békéscsabán óriási az igény az útfelújításokra, a fórumokon, fogadónapokon is gyakran hangoznak el ilyen kérések.  Haán Lajos téren júliusban, augusztus elsején pedig a jaminai városrészben, a Veres Péter utcában is elindult az utcák burkolatának javítása. Minden utcában új aszfaltréteget kapott érintett útszakasz. A közbeszerzési eljárást a Hódút Kft. és a Duna Aszfalt Kft. közös konzorciuma nyerte el.

–Azokon az utakon, ahol a társadalmi közlekedéssel érintett útszakaszok vannak, azokat szeretnénk iskolakezdésig befejezni. A többi utcát És igyekszünk ebben az évben a végére érni. – tájékoztatott még júliusban Puskás Béla, a Hódút Kft. ügyvezető-igazgatója.

Ahogyan a kivitelező tavaly júliusban ígérte, hatvanhét utcában fejeződött be decemberre az útburkolat felújítása Békéscsabán, összesen mintegy 30 kilométernyi útszakaszon. A kétmilliárdos fejlesztésből hetvennégy földes utcát érintően engedélyes és kiviteli tervek, további harminchét belterületi, illetve hat jaminai és tizennégy külterületi utcára pedig engedélyes tervek készülnek.  A kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból 75 millió forintot különített el erre a célra az önkormányzat.

–131 utcában, utcaszakaszon körülbelül 47-48 kilométernyi hosszan készülhet majd el új burkolat, akkor hogyha az államtól forrást kap a város. Azt fontos tudni, hogy csak akkor lehet erre az állami forrásra számítani, ha a tervek elkészültek. – mondta el Herczeg Tamás Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének tanácsnoka.

Herczeg Tamás hozzátette: ezek a tervek nyárra készülnek el. Így ha lesznek megfelelő pályázatok, a békéscsabai úthálózat további fejlesztéséhez már nem kell újabb engedélyeket beszerezni.

FEL