60 ezer fa Békéscsabán – A megyeszékhelyen is elindult a fásítási mozgalom

2019. július 25. 15:12 | Varga Diána

Csabai őserdő? Nem lehetetlen, egy csoport azon kezdett el dolgozni, hogy a jövő generációinak ez a kifejezés már természetes legyen.

Június elején szerveződött az online közösségi térben az a mozgalom, mely 10 millió fa elültetését tűzte ki célul Magyarország területén. Bojár Iván András segítséget kért nem csak saját maga, hanem az egész ország és leszármazottaink nevében is, hiszen mint írta, a klímakrízis egyre nagyobb méreteket ölt, a probléma egyik kezelési módja pedig a fásítás lehet. A kezdeményezéshez társakat toborzott erdészektől kezdve a programozókon, grafikusokon át egészen a közgazdászokig, fundraiserekig és médiapartnerekig. A felhívást már több ezren látták, a 10 millió fa Magyarországon Facebook oldalát pedig mára már több mint 19 ezren követik.

Ezzel párhuzamosan sorra alakulnak a helyi szervezetek, így például Békéscsabán is.  Az online szerveződött csoport a békési megyeszékhelyen 60 ezer fa ültetését tűzte ki célul.

Az első hírek szerint a kezdeményezés a csabai önkormányzattól sem áll távol, ugyanis úgy tűnik, hogy a csabai szervezők kezdeményezésére szeptember elején egy, a városháza és a csoportból jelentkezett szakemberekből (erdőmérnökök, vadászmesterek, stb.) álló testület ül össze, hogy megvitassák a helyi teendőket – írta egyik bejegyzésében Ulbert Zoltán. A cél az, hogy minél szélesebb körből vonjanak be hozzáértőket, ökológusokat, tudósokat, addig pedig össze kell állítani a stábot, amellyel megoszthatják a rendelkezésre álló információkat.

Az igen aktív, pártpolitikát kerülő, néhány nap alatt több mint 1400 csatlakozót magáénak tudó csoportban egyébként folyamatosan körbejárnak az ötletek, már arra is van példa, hogy a tagok egymásnak ajánlanak fel csemetéket. Az oldal adminisztrátora arra bíztat, hogy minél többen ültessenek fát a közös fellépésen túl is, megjegyezve, hogy az ültetés ősszel és tavasszal a legsikeresbb, ezért érdemes már most kiszemelni a helyszínt a fáknak. Mint írja, őszre igyekeznek több mint 60 ezer csemetét beszerezni, majd elültetni, hogy elérjék célkitűzésüket. 

További programok »

Itthon

FEL