56-ról fiataloknak – egy halálra ítélt forradalmár előadása békéscsabai diákoknak

Előadást tartott Wittner Mária, ’56-os forradalmár, korábbi országgyűlési képviselő a BSZC Széchenyi István Közgazdasági Szakgimnáziumban. Elbeszéléseiben 56-os emlékeket, korabeli eseményeket idézett fel az iskolában tanuló diákoknak.

Az előadás nagy hatással volt a fiatalokra. Történetei az 56-os eseményekről mellbevágóan közvetlen és naturális módon jelenítették meg a korabeli eseményeket.

Egyik megrázó visszaemlékezéséről így beszélt: – Megtaláltak nála egy fegyvert, amit nem is használt. De megtalálták. És a laktanyaudvaron fához kötözve, egy tárat lőttek bele a fejébe. Belesült a haja a fába. De milyen ronccsá lehetett tenni azt a gyönyörű szép fiatal arcot? Milyen kegyetlenség kellett ehhez? És utána a fát is kivágták, hogy ne legyen ott a bűnjel, ami belesült a fa törzsébe.

Wittner Mária elmondta: nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerjék ’56 üzenetét és minél pontosabb képet kapjanak az akkor átélt szörnyűségekről.

A diákok szerint az ehhez hasonló előadások is nagyban formálják, tanítják őket. Segít nekik megkülönböztetni azt, hogy mi helyes vagy helytelen és hogy ezek megismerésével miként is alakítsák saját jövőjüket.

Megosztás:

Címke: , , , ,