4500 milliárd forintos forrás segíti Magyarország élelmiszeriparát

2021. február 22. 15:42 | behir

Jelentős fejlesztések valósulhatnak meg az évtized végéig a hazai élelmiszeriparban.

– Óriási lehetőséget jelent, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési időszakban a vidék több mint 4500 milliárd forintos forrásból és az elérhető legnagyobb, nyolcvanszázalékos állami kiegészítés mellett fejlődhet – mondta el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Mint mondta, a hazai élelmiszeripari szereplők a korábbi uniós ciklushoz képest háromszor akkora fejlesztési keretre pályázhatnak a vidékfejlesztési programban.

Az államtitkár ismertette, hogy az idei év első felében kiírás születik a mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripari ágazat mikro- és kisvállalkozásainak, jellemzően eszközbeszerzési támogatására. A tervek szerint a második fél évtől újabb pályázat indul a nagyobb összegű, tőkeerősebb szereplők számára.

– Az előző ciklus kifizetései még nem zárultak le, így a beruházások megvalósulása és az eredmények mérése egyelőre nem lehetséges. A cél az, hogy a hétéves pénzügyi keretből a teljes ágazat részesülhessen, méret szerinti megkötés és a tevékenység jellegének meghatározása nélkül – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy az ágazati igényeknek megfelelő pályázatok kiírása érdekében online egyeztetéssorozat indult az élelmiszer-előállítás érdekképviselő szerveivel, valamint  a szektor más szereplőivel.

Forrás: hirado.hu

Itthon

Már érkeznek az sms-ek a 60 év alatti krónikus betegeknek a hétvégi oltásról

Az oltási tervnek megfelelően a következő napokban is folytatódik a regisztrált idősek oltása, több mint 395 ezer oltására van lehetőség a háziorvosokhoz kiszállított Sinopharm, Moderna és a kórházi oltópontokra kiszállított Pfizer-vakcinákkal. Ezzel párhuzamosan a folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.
2021. március 4. 18:13
FEL