412 sportoló futott a világ minden táján a koraszülöttmentő támogatásáért

2020. szeptember 27. 20:57 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A koronavírus-járvány miatt online rendezték meg idén a hagyományos Linamar Jótékonysági Futóversenyt. Az újragondolt kezdeményezésnek köszönhetően idén a sportolók Németországból és Kanadából is a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány munkáját támogatták a verseny nevezési díjával. A Szabadkígyósi Szabadi Sport Club focistái és néhány családtagjuk – összesen negyvenketten – pedig úgy döntöttek, hogy közösen futják le a távot a nemes célért.

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a jótékonysági eseményt a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány javára, ezúttal rendhagyó módon, az online térben. Ahogy erről már beszámoltunk, ez azt jelentette, hogy szeptember 24 és 27 között bárki, aki benevezett a versenyre, bárhol rögzíthette a megadott táv teljesítését egy mobil alkalmazással.

A Szabadkígyósi Szabadidő Sport Club felnőtt és utánpótlás csapatából is többen csatlakoztak a jótékonysági akcióhoz, így vasárnap délután együtt teljesítették az öt kilóméteres távot.

– Egy jó ügyet mindig érdemes támogatni, bármi legyen is az – ezúttal a koraszülötteket segítjük. Személy szerint is érintett vagyok ebben. Szeretjük a mozgást és azt, ha össze tudunk jönni. Azt is szeretjük, ha a gyerekeket, a családokat tudunk bármilyen formában támogatni – emelte ki Szabó Zoltán. Ahogy vezetőedző családjában is korán érkezett egy baba, úgy a másodedző családja is érintett.

– Németországban is életem, és láttam, hogy ott milyen technológiával rendelkeznek az orvosok, mennyire felkészültek. Ahhoz, hogy ez itthon is biztosított legyen, komoly összeg kell. Ahhoz, hogy az itthoni a kórházak is megkapják ezt a lehetőséget, a megfelelő felszereltséget, ahhoz szükség van összefogásra. Jó érzés, hogy egy ilyen alkalomból össze tudunk jönni, plusz forrásokat tudunk mozgósítani és közben jól érezzük magunkat – mondta le Tóth Zoltán.

A focicsapat vasárnapi programjára a település polgármesterét is meghívták, aki úgy foglamazott: szép dolgonak tartja, hogy a klub tagjai összefognak és közösen kiállnak egy olyan cél mellett, mint az alapítvány támogatása.

– Hatalmas munkát végeznek az alapítványnál már évek óta a szabadkígyósi és Békés megyei gyermekek megmentése érdekében. A főorvos úr elmondta, hogy milyen sok gyermeknek az életét mentették meg. Jó érzés tudni, hogy ezekből a koraszülött gyermekekből egészséges és erős felnőttek lehetnek, nekik köszönhetően –  hangsúlyozta Balogh József polgármester.

A versenyre 2000 forint ellenében lehetett nevezni, a befolyt összeg a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány munkáját segíti. Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed elmondta: a felajánlásokat a koraszülött mentőautó fenntartására és eszközeinek karbantartására fordítják, amely évente 25-30 millió forintba kerül.

– Fantasztikus érzés, ha arra gondolok, hogy nagyon sok a jó ember, aki szeretne támogatni és segíteni bennünket. A járvány sem állította meg a jótékonysági akciót, online bárhonnan lehetett futni. 412 ember nevezett be, hogy támogassa a koraszülött mentőt. Nagyon sok helyről indultak: nemcsak Békés megyéből, hanem Budapestről, sőt, még külföldről, így Kanadából, illetve Németországból is. Sok barátunk csatlakozott hozzánk, így mondhatjuk, hogy nemzetközi verseny lett belőle. Emellett boldogok vagyunk, hogy két fantasztikus csapat indult el futni a koraszülöttekért Szabadkígyóson. Hálásan köszönjük mindenkinek – mondta el a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke.

Dr. Abdulrahman Abdurab Mohamed hozzátette: fontos a támogatás, mert nagyon sok dolguk volt, van és lesz is. A mentő működése óta 250 gyermeknek tudtak segíteni. Mint mondta: a koraszülött mentőautó működtetése sok költséggel jár, amit az alapítvány vállalt magára. A Békés megyeiek összefogtak, hogy megvegyék a koraszülött mentőt és most összefognak azért, hogy az teljesíteni tudja a feladatát, mert a legnagyobb kihívás most a folyamatos és biztonságos működtetés – zárta gondolatait.

 

Galéria

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL