300 milliós fejlesztés, 350 új gyerek az önkormányzati óvodákban?

2016. február 26. 18:55 | Varga Diána

Közel 350 gyermek kezdheti meg szeptembertől az óvodát valamelyik önkormányzati fenntartású intézményben. Abban, hogy melyik óvodát válasszák a szülők, mostantól egy új kiadvány, áprilisban pedig tanácsadás segít eligazodni.

Nyolc önkormányzati fenntartású intézmény 18 telephelyén összesen 1623 gyerek jár jelenleg óvodába. Szeptembertől több mint 300 új gyermek belépésére számítanak a szakemberek – hangzott el a Penza lakótelepi óvodában tartott sajtótájékoztatón. A tájékozódást és az információgyűjtést segíti az a kiadvány, amelyet nemrég az önkormányzat állított össze, OVI-Vár címmel.

Szarvas Péter azt hangsúlyozta: az önkormányzat fontosnak tartotta, hogy egy informatív, színes, ötletes kiadványban foglalja össze a békéscsabai óvodák által kínált szolgáltatásokat. A polgármester hozzátette: a cél az, hogy azok a családoknak, akiknek az elkövetkezendő időben dönteniük kell arról, hogy a gyermeküket óvodába íratják, a lehető legtöbb információt gyűjtsenek össze - ebben segít a kiadvány is.

A sajtó képviselőit arról is tájékoztatták, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív programon belül három óvoda épületének korszerűsítését tervezik. A Lenkei, a Százszorszép és a Tábor utcai intézmények esetében 100 százalékos támogatásra pályáznak majd, összesen 300 millió forint értékben.

A beiratkozással kapcsolatos információkat a védőnőknél és az óvodákban plakátokon, illetve a város honlapján is közzéteszik. Amellett, hogy az intézményekben folyamatosan várják az érdeklődőket, lesznek nyílt napok is, mondták el az intézményvezetők. Ezen felül április 11 és 13 között a Csabagyöngye Kulturális Központban, a Kölyökszigeten kérhetnek további segítséget a szülők. 

Kiss Tibor alpolgármester már arról beszélt: az a tapasztalat, ami az elmúlt évtizedekben felhalmozódtak ezekben az intézményekben, kiemelendő, ezen túl az alapellátáson kívüli programokat programokat emelte ki. Ide sorolta például az úszásoktatást, a néptáncos és labda-játékos foglalkozásokat is. Azt is hangsúlyozta: ezek olyan plusz lehetőségek, amelyeket az önkrományzat több millió forint értéjben támogat évente, s nem kötelező feladatok.

A nagyobb, óvodákhoz kötődő rendezvények közül az Alma-fesztivált, illetve a Szent István téri Sport-napot emelte ki Bíró Csaba, a Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnöke. Ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a bizottság tavalyi pénzmaradékából minden óvoda 60 ezer forintot kapott eszközfejlesztésre.

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője a Mesélő Óvodák nevű kezdeményezésről beszélt, amely új módon ismerteti meg a város óvodáit a lakossággal. A magazint jövő héten tűzi műsorára a 7.TV, erről bővebben ide kattintva olvashatnak. Ha lemaradnak az adásról, a Híradó, az Aktuális, és számos műsorunk mellett hamarosan a Mesélő Óvodákakat is elérhetik ezen a linken!

További programok »

Fejlesztéspolitika

Hanó Miklós: A Fürjesi összekötő út építésével több évtizedes gondot orvosolunk

A koronavírus-járvány ellenére folytatódik Békéscsaba fejlesztése. Jó példa erre a Fürjesi út építése, mely az eredeti ütemtervek szerint, március 16-án elkezdődött. Az útszakasz az M44-es, a 44-es, a 47-es és a 4432 utat köti össze. A kivitelezésről Hanó Miklós, Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere tájékoztatta portálunkat.
2020. március 28. 13:14
FEL